Bývalí politickí väzni sa pripájajú k protestu ÚPN proti odhaleniu tabule komunistovi Pješčakovi

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 18:45 • 2 min
Bývalí politickí väzni sa pripájajú k protestu ÚPN proti odhaleniu tabule komunistovi Pješčakovi

BRATISLAVA - Svetové združenie bývalých politických väzňov (SZBPV) sa pripája k protestu Ústavu pamäti národa (ÚPN) proti odhaleniu pamätnej tabule komunistickému prokurátorovi Jánovi Pješčakovi vo Veľkom Lipníku. Združenie prijalo s poľutovaním informáciu o ďalšej glorifikácii predstaviteľa komunistického režimu.

slovakia

left justify in out

Podľa SZBPV po odhalení pamätnej tabule kolaborantovi a pozývateľovi okupačných vojsk v auguste 1968 Vasilovi Biľakovi bola odhalená pamätná tabuľa aj bývalému generálnemu prokurátorovi ČSSR, ktorý je spoluzodpovedný za zločiny spáchané v mene komunistickej ideológie.

 

"Tá po februári 1948 nechala popravovať a väzniť svojich vlastných spoluobčanov. S úcty k obetiam, ktoré priniesli naši členovia a ich rodiny, je našou morálnou povinnosťou odsúdiť hanebné schvaľovanie zločinov komunizmu vo forme odhaľovania pamätníkov predstaviteľom totalitných režimov, ktoré vyvolali nenávisť a spôsobili množstvo ľudských tragédií," uvádza združenie vo vyhlásení s tým, že napriek hrubej čiare po novembri 1989 možno kresťansky odpustiť tým, ktorí tieto tragédie spôsobili, ale nemožno zabudnúť.

 

"S ľútosťou a smútkom prijímame reakcie mladých ľudí na internetových diskusiách, ktorí ani nevedia, kto bol Ján Pješčak a čo bola komunistická ideológia, ktorá vo svete za 80 rokov spôsobila smrť 100 miliónov ľudí, čo je viac ako nacizmus," upozorňujú bývalí politickí väzni. Tí ľudia podľa združenia schvaľujú úmyselné spôsobenie zranenia občianskemu aktivistovi, ktorý vyjadril svoj protest proti strate našej historickej pamäti a našej ľahostajnosti.

 

Polícia v prípade incidentu vo Veľkom Lipníku začala trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví a pre prečin výtržníctva. Samotné poškodenie pamätníka dokumentuje ako priestupok proti majetku.

 

Proti odhaleniu pamätnej tabule bývalému komunistickému prokurátorovi, ministrovi spravodlivosti SSR a neskôr generálnemu prokurátorovi ČSSR Jánovi Pješčakovi 15. mája v jeho rodnej obci Veľký Lipník protestoval Ústav pamäti národa (ÚPN). Z hľadiska vyrovnávania sa s obdobím neslobody to ústav považuje za rovnako nebezpečné ako pokusy neonacistov ospravedlňovať nacistické zločiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona