Bývalí pedagógovia SvF TUKE uzavreli s rektorom mimosúdnu dohodu

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 11:10 • 2 min
Bývalí pedagógovia SvF TUKE uzavreli s rektorom mimosúdnu dohodu

Bývalí pedagógovia SvF TUKE uzavreli s rektorom mimosúdnu dohodu

slovakia

left justify in out

Bývalí zamestnanci Stavebnej fakulty (SvF) Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) sa dohodli s rektorom Antonom Čižmárom na mimosúdnom vyrovnaní a žaloby na súde týkajúce sa neplatnosti výpovedí, ako aj ochrany osobností, sťahujú. Informovali dnes o tom zástupcovia poškodených zamestnancov SvF.
„Po tom, čo prvostupňový súd začal v jednotlivých prípadoch rozhodovať v prospech zamestnancov, začali sme rokovania s rektorom. Tie neboli jednoduché a výsledok je kompromisom,“ uviedol jeden z nich Ľudovít Naď. Dodal, že stav, ktorý teraz nastal, sa dá nazvať relatívnou spokojnosťou. „V tomto spore niet víťaza a rozhodne nešlo v prvom rade o finančné odškodnenie, ale najmä o morálnu satisfakciu,“ dodal Naď. Pripomenul, že z osemnástich prepustených zamestnancov dvaja sa chcú dnes vrátiť na pôvodné miesto a traja túto alternatívu zvažujú. „Jeden sa už tejto dohody nedožil a odškodné bude vyplatené pozostalým,“ spresnil Naď.
Podľa dohody medzi bývalými zamestnancami a rektorom TUKE sa nebude zverejňovať výška finančnej náhrady, ktorá v súdnych sporoch prevyšovala čiastku milión eur. Na námietku, že ide predsa o verejné zdroje, právna zástupkyňa TUKE Marta Šuvadová uviedla, že v tomto prípade nepôjde o peniaze zo štátneho rozpočtu.
Spolu 24 pedagógov SvF TUKE dostalo v roku 2007 výpoveď po tom, keď sa po organizačných zmenách na fakulte odmietli opätovne zúčastniť na výberovom konaní na svoje pracovné zaradenie. Podľa nich nemali na to dôvod, keďže už prešli výberovým konaním a mali na svoje pozície riadne pracovné zmluvy. Škola podľa nich porušila Zákonník práce, hlavne zmluvný princíp zamestnaneckého pomeru. Osemnásť z nich sa obrátilo so žalobami na súd.
TUKE vtedy argumentovala tým, že cieľom nového vedenia fakulty bolo v súlade s novým vysokoškolským zákonom cez výberové konanie realizovať zásadné organizačné a kvalitatívne zmeny. Prišla s nimi nová dekanka Ingrid Šenitková a odobrili ich aj akademické senáty fakulty i univerzity. Z desiatich katedier fakulty vznikli tri ústavy, čím si chcelo vedenie zabezpečiť väčší dosah na pedagogický i vedeckovýskumný proces. Keďže reorganizácia priniesla aj nadbytočnosť v pracovných miestach, rozhodlo sa vedenie fakulty vypísať nové výberové konanie na všetky pracovné pozície. Z približne 80 zamestnancov fakulty sa na nich zúčastnili tri štvrtiny, pričom časť zamestnancov to odmietla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies