Bývalí kosovskí militanti si odpikajú za svoje zločiny z rokov 1998-2000

NETKY.SK • 28 December 2017, 18:24 • 2 min
Bývalí kosovskí militanti si odpikajú za svoje zločiny z rokov 1998-2000

PRIŠTINA - Bývalí kosovskí militanti, vrátane vedenia neuznanej republiky, budú obvinení zo zločinov spáchaných v rokoch 1998-2000.

slovakia

left justify in out

Kosovský portál "Insider", s odkazom na zdroj v Haagu uviedol, že prokuratúra zvláštneho súdu pre vyšetrovanie vojnových zločinov v Kosove, predloží obvinenie lídrovi neuznanej republiky Hashimu Tachiovi, predsedovi parlamentu Kádri Veselí, bratovi súčasného premiéra Ramuša Haradinaia, Dautuovi Haradinovi, a tiež ešte 60 bývalým vojakom Kosovskej oslobodzovacej armády, obvinených v zločinoch spáchaných proti Srbom, Rómom a Albáncom v rokoch 1998-2000.

 

Podľa portálu sa to môže stať vo februári, pritom špeciálny súd vyšetruje viac ako 500 vrážd Srbov po roku 2000, ako aj množstvo objednaných politických vrážd v Kosove. Vytvorenie tohto orgánu bolo oznámené v roku 2016. Súd bude vyšetrovať vojenské zločiny proti ľudskosti, vrátane genocídy, ale bude fungovať podľa kosovských zákonov a nie medzinárodných.

 

Špeciálny súd by mal začať pracovať v roku 2018, a preto Tachi sa minuly týždeň pokúsil novelizovať zákon. Iniciatívu podporili bývalí velitelia Kosovskej oslobodzovacej armády. Návrh Thaciho vyvolal negatívnu reakciu zo strany Spojených štátov, Európskej únie a Veľkej Británie, a pretopreviesť ho cez parlament sa nepodarilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies