Bývalí hráči podali hromadnú žalobu na NHL v súvislosti s otrasmi mozgu

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 11:40 • 2 min
Bývalí hráči podali hromadnú žalobu na NHL v súvislosti s otrasmi mozgu

NEW YORK - Deväť bývalých hokejistov podalo vo štvrtok hromadnú žalobu na NHL. Tvrdia v nej, že zámorská profiliga vystavuje hráčov "bezprostrednému riziku zranenia hlavy", ktoré vedie k dlhodobým negatívnym zdravotným následkom.

slovakia

left justify in out

Je to už druhá žaloba proti NHL za menej ako päť mesiacov, podľa ktorej liga nerobí dostatočné kroky, aby zabránila stúpajúcemu počtu otrasov mozgu u hráčov. "NHL zlyhala a naďalej zlyháva vo varovaní hráčov o možných rizikách a o dôsledkoch poranení hlavy," píše sa v žalobe, ktorú prijal súd v New Yorku. Liga podľa nej zatajuje aj závažné odborné materiály o tejto téme a neoficiálne informácie od hráčov a "pestuje kultúru extrémneho násilia".

 

Pod žalobou sú podpísaní Dan LaCouture, Jack Carlson, Mike Peluso a Tom Younghans - hráči, ktorí počas svojej kariéry nazbierali viac trestných minút ako kanadských bodov. Spolu s nimi sa na súd obrátili aj ďalší niekdajší hokejisti Dan Keczmer, Richard Brennan, Brad Maxwell, Allan Rourke a Scott Bailey.

 

Predstavitelia NHL sa zatiaľ k žalobe nevyjadrili. Podobnú sťažnosť podalo minulý rok desať ľudí, odvtedy ale ich počet v tejto kauze narástol na vyše 200. Tí žiadajú ligu, aby bezpečnosť hráčov nadradila nad zisk a tradície. 

 

V NHL v uplynulých rokoch výrazne stúpol počet hráčov s otrasom mozgu. Aktuálne pre tieto problémy pauzujú aj slovenskí hokejisti Tomáš Kopecký z Floridy a Ľubomír Višňovský z NY Islanders. Pre následky spôsobené otrasom mozgu vynechal výraznú porciu duelov v priebehu dvoch sezón aj kapitán Pittsburgh Penguins Sidney Crosby. Kariéru museli po zraneniach hlavy predčasne ukončiť napríklad Eric Lindros, Pat LaFontaine a Keith Primeau.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies