Bývalí detskí vojaci v Ugande pomáhajú deťom s podobným osudom

NETKY.SK • 2 Január 2018, 13:14 • 2 min
Bývalí detskí vojaci v Ugande pomáhajú deťom s podobným osudom

GULU - Kruté masakre, ktoré zapríčinili príslušníci Armády božieho odporu (LRA), priniesli ľudom zo severnej Ugandy roky utrpenia.

slovakia

left justify in out

Povstalci uniesli desiatky tisícov detí, zničili im detstvo a rozbili tamojšie komunity, všíma si agentúra AP. V súčasnosti, keď už boje utíchli, bývalí detskí vojaci pomáhajú deťom s podobným osudom prostredníctvom muzikoterapie - v rámci podpornej skupiny pre obnovu a rozvoj (YOLRED).

 

Táto skupina vznikla vlani za podpory dvoch neziskových organizácií - Goldin Institute z USA a Arigatou International z japonského Tokia. YOLRED zoskupuje približne 240 ľudí, z ktorých viac než polovicu ozbrojenci LRA v minulosti zneužívali na boj. V súčasnosti v rámci tejto podpornej skupiny bývalí detskí vojaci skladajú a spievajú piesne založené na ich životných skúsenostiach.

 

Skupina povstalcov, vedená zločincom Josephom Konym, terorizovala región počas 90. rokov minulého a začiatkom tohto storočia. Okrem zneužívania detí ako vojakov sa stala neslávne známou zmrzačovaním civilného obyvateľstva, masakrami či sexuálnym zotročovaním. Medzi obeťami ich zverstiev bolo podľa Detského fondu OSN (UNICEF) viac než 25.000 detí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona