Bývalí colníci sa zodpovedajú za zneužitie právomoci a korupciu

NETKY.SK • 4 August 2015, 15:07 • 2 min
Bývalí colníci sa zodpovedajú za zneužitie právomoci a korupciu

BANSKÁ BYSTRICA – Prezentáciou listinných dôkazov a obrazovo-zvukových záznamov pokračovalo dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s trojicou bývalých colníkov zo železničného hraničného priechodu v Čiernej nad Tisou.

slovakia

left justify in out

Prokurátor im kladie za vinu zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom prijímania úplatku. Trio obžalovaných patrí do skupiny colníkov, ktorých polícia odhalila pri akcii proti korupcii na hraničnom železničnom priechode v Čiernej nad Tisou koncom roka 2008.


Colníci brali úplatky za to, že bez komplikácií prepustili cez hranice pašovaný textilný a iný tovar, presahujúci rámec osobnej spotreby cestujúcich. Ako úplatok slúžili peniaze, ale i časť pašovaných falzifikátov značkových odevov a obuvi. Pašované cigarety, ktoré podľa predpisov mali zaistiť, si colníci rozdelili medzi sebou.

 

Rovnako skončil aj zhabaný alkohol. Obvinených colníkov prepustili zo služobného pomeru pre obzvlášť hrubý spôsob porušenia základných povinností. Predseda senátu informoval, že ani jeden z trojice obžalovaných nebol doteraz trestaný. Senát prezentoval obrazovo-zvukové záznamy z inkriminovanej činnosti colníkov. Obhajca Milan Kuzma namietal ich zákonnosť.


Pri akcii proti korupcii zaistila polícia aj dve sestry Ukrajinky. Tie priznali podplácanie colníkov a za prečin podplácania verejného činiteľa zaplatili peňažné tresty 160 eur. Jedna z nich už ako svedok vypovedala, druhá pracuje v zahraničí a na súd neprišla. Senát so súhlasom prokurátora prečítal jej výpoveď z prípravného konania.

 

Ako svedok mal vypovedať aj ďalší excolník, ktorý vinu za zneužívanie a korupciu priznal už predtým a dostal podmienečný trest odňatia slobody vo výmere tri roky a peňažný trest päťsto eur. Excolník sa na pojednávaní zo zdravotných dôvodov ospravedlnil. Súd ho so súhlasom prokurátora už nepredvolá, pretože by odmietol vypovedať tak, ako to urobil v prípravnom konaní.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies