Bývalému ministerskému úradníkovi odsúdeného za korupciu, súd podmienečne upustili od zvyšku trestu

NETKY.SK • 11 August 2017, 08:15 • 2 min
Bývalému ministerskému úradníkovi odsúdeného za korupciu, súd podmienečne upustili od zvyšku trestu

BANSKÁ BYSTRICA – Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes vyhovel žiadosti odsúdeného bývalého ministerského radcu Jána Remetu a podmienečne upustil od zvyšku zákazu činnosti.

slovakia

left justify in out

Remetu v apríli 2013 po dohode s prokurátorom odsúdili za korupciu, pričom dostal tri roky odňatia slobody podmienečne, peňažný trest 25-tisíc eur a osem rokov nesmel vykonávať štátnu službu. Po uplynutí polovice tohto trestu Remeta požiadal o upustenie od zvyšku zákazu. Súd mu vyhovel a zároveň stanovil skúšobnú lehotu štyri roky.

Remeta pôsobil ako hlavný radca štátneho dopravného úradu sekcie cestnej dopravy, pozemných komunikácií a investičných projektov Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. V rokoch 2010 a 2011 si úplatkami „prilepšil“ plat tým, že zobral od šiestich osôb úplatky v celkovej výške takmer 27-tisíc eur. Ako verejný činiteľ spáchal pokračujúci zločin prijímania úplatku.

 

Podplácanie sa dialo väčšinou na viacnásobnými hotovostnými vkladmi na účet ministerského radcu v Slovenskej sporiteľni. Napríklad podnikateľka z Detvy za licenciu na medzinárodnú pravidelnú dopravu autobusmi z Brezna do Brna musela zaplatiť päťsto eur. Od žiadateľa z Vyšného Kelčova na Kysuciach dostal Remeta za licencie na linky z Čadce do Valašského Meziříčí a zo Žiliny do Ostravy v roku 2010 úplatok 1 050 eur.

 

Detvanka i Kysučan boli na základe dohody o vine a treste odsúdení na peňažné tresty. Úplatky dostal Remeta aj od ďalších prevádzkovateľov medzinárodnej autobusovej dopravy. Najviac za vydanie licencií zaplatil Košičan Trajčo G., ktorého linky smerovali do Talianska, Nemecka a Švajčiarska. Najprv Košičan v dvanástich prípadoch v rokoch 2010 a 2011 zaplatil Remetovi za licencie 14 800 eur. V máji až júni 2011 ho licencie na linky do Amsterdamu, Štokholmu a do Oslo vyšli spolu na tritisíc eur.

Radca korupciu priznal a oľutoval. S prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste. Senát ju v apríli 2013 schválil. Vlani v apríli súd tiež rozhodol o zhabaní úplatku dvetisíc eur, ktorý Remeta dostal na svoj účet od jedného zo žiadateľov o licenciu. Vlastníkom zhabanej čiastky sa stal štát.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies