Bývalému brazílskemu prezidentovi zmrazili aj peniaze na dôchodkových fondoch

NETKY.SK • 21 Júl 2017, 14:28 • 2 min
Bývalému brazílskemu prezidentovi zmrazili aj peniaze na dôchodkových fondoch

SAO PAULO - Brazílsky sudca Sérgio Moro nariadil zmrazenie ďalších finančných prostriedkov bývalého prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, ktorého minulý týždeň odsúdili na deväť a pol roka odňatia slobody za korupciu a pranie špinavých peňazí.

slovakia

left justify in out

Moro nechal vo štvrtok zablokovať deväť miliónov brazílskych reálov (v prepočte takmer 2,5 milióna eur) na dôchodkových fondoch, ktoré sa nachádzali na jeho súkromnom účte a na účte patriacom jeho spoločnosti LILS. Už v stredu súd nariadil zmrazenie viacerých účtov Lulu da Silvu, na ktorých centrálna banka zablokovala viac ako 600-tisíc brazílskych reálov (približne 166-tisíc eur).

 

Okrem toho politikovi zakázal používať jeho tri byty, pozemok a dve autá, ktoré nesmie predať, kým nevznesie konečný rozsudok. Pod touto podmienkou tiež nesmie používať financie z dôchodkového fondu.

Hovorca politika zmrazenie financií potvrdil, ale nariadenie súdu nekomentoval. Prezident sa však už skôr na margo stredajšieho rozhodnutia vyjadril, že je nelegálne a nepatričné a poprel, že by sa dopustil zločinu. Zmrazením prostriedkov na dôchodkovom fonde úrady zablokovali aktíva v hodnote takmer 10 miliónov brazílskych reálov.

 

Túto sumu požadoval v stredu Moro, podľa ktorého je nevyhnutná "na náhradu škôd, ktoré vznikli pri zločinoch". Ešte minulý týždeň súd exprezidentovi tiež zabavil byt na pláži v meste Guarujá v hodnote 2,2 milióna brazílskych reálov (približne 608-tisíc eur).

Lulu da Silvu, ktorý stál na čele krajiny v rokoch 2003 až 2011 a je jedným z najobľúbenejších brazílskych politikov, odsúdili minulý týždeň v stredu. Proti rozsudku sa ešte môže odvolať a dovtedy zostáva na slobode.

 

Na druhý deň svojim podporovateľom povedal, že súd proti nemu nemá dôkazy a rozhodnutie je politicky motivované. Oznámil zároveň, že hodlá v budúcoročných voľbách znovu kandidovať za prezidenta.

 

Politikova Strana pracujúcich plánuje proti jeho zatknutiu sériu protestov. Tie by mali reagovať aj na nedávnu reformu zákonníka práce.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies