Bývalého zaťa kazašského prezidenta Nazarbajeva našli v cele obeseného

NETKY.SK • 24 Február 2015, 12:59 • 2 min
Bývalého zaťa kazašského prezidenta Nazarbajeva našli v cele obeseného

VIEDEŇ - Bývalého kazašského veľvyslanca v Rakúsku Rachata Alijeva našli v utorok mŕtveho v jeho cele v rakúskom väzení.

slovakia

left justify in out

Bývalý zať kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva podľa úradov spáchal samovraždu obesením, jeho právnici však pochybujú, že si sám vzal život. Alijeva zatkli v júni minulého roku, keď sa sám vydal do rúk orgánov na viedenskom letisku. Prokuratúra ho obvinila z vraždy dvoch bankárov v roku 2007. V Kazachstane mu pripisujú okrem vrážd aj pokus o štátny prevrat a únosy. Rakúsko ho však do vlasti odmietlo vydať, čo zdôvodnilo stavom ľudských práv v bývalej sovietskej republike. Alijev tvrdil, že obvinenia sú politicky motivované.

 

Podľa riaditeľa väzenskej služby Petra Prechtla 52-ročného Alijeva našli ráno obeseného v kúpeľni jeho cely vo väzenskom zariadení Josefstadt. Jeho právnici verziu samovraždy spochybnili. "Mám o tom pochybnosti, no nechcem nikoho viniť. Navštívil som ho len včera a nedá sa hovoriť o riziku samovraždy," povedal Klaus Ainedter, ktorý vyzval na dôsledné vyšetrenie smrti jeho klienta. 

 

S Nazarbajevovou dcérou Darigou sa Alijev rozviedol ešte v roku 2007. Vojenský tribunál v Astane ho už dávnejšie odsúdil na 20 rokov za pokus o štátny prevrat, ešte predtým však dostal ďalší 20-ročný trest za únos troch pracovníkov banky, z ktorých mal dvoch zavraždiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies