Bývalého vyjednávača hnutia FARC v Kolumbii zatkli za pašovanie drog

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 07:02 • 2 min
Bývalého vyjednávača hnutia FARC v Kolumbii zatkli za pašovanie drog

BOGOTA - Jedného z popredných lídrov bývalej kolumbijskej povstaleckej skupiny FARC Jesúsa Santricha zadržali na žiadosť USA v hlavnom meste Bogota.

slovakia

left justify in out

Muža totiž newyorský súd obvinil z pašovania drog.

 

Santrich, ktorému teraz hrozí vydanie do Spojených štátov, pre americký čierny trh plánoval zásielku desiatich ton kokaínu v hodnote 320 miliónov dolárov. Santrich mal v júli zasadnúť do kolumbijského kongresu ako poslanec.

 

Podľa kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santosa k tomuto údajnému zločinu došlo až po tom, ako bola v roku 2016 podpísaná mierová dohoda medzi vládou a FARC. Na základe tejto dohody totiž predchádzajúce porušenia zákona v súvislosti s drogami nie sú trestateľné zákonom. Poprední predstavitelia FARC to označili za "zradu princípov" mierovej dohody.

 

Povstalci z hnutia FARC (Revolučných ozbrojených síl Kolumbie) sa vlani po odzbrojení transformovali na politickú stranu. Hoci si ponechali akronym FARC, formálne sa premenovali na Alternatívne revolučné spoločné sily. Súčasťou dohody bolo udelenie desiatich poslaneckých kresiel do roku 2026 bez ohľadu na to, koľko hlasov strana získa vo voľbách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies