Bývalého veliteľa väznice v rumunskom meste Ramnicu Sarat obžalovali z genocídy

NETKY.SK • 14 Január 2014, 17:41 • 2 min
Bývalého veliteľa väznice v rumunskom meste Ramnicu Sarat obžalovali z genocídy

BUKUREŠŤ - Bývalý rumunský väzenský veliteľ Alexandru Visinescu čelí obvineniam z genocídy spáchanej počas komunistického režimu v trestaneckom zariadení v meste Ramnicu Sarat. Väznica sa stala neslávne známou ako miesto perzekúcie politickej a intelektuálnej elity krajiny, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra obvinila 87-ročného muža zo zodpovednosti za smrť šiestich politických väzňov v rokoch 1956-1963, keď bol veliteľom väznice. Trestanci podstupovali bitie, trpeli hladom, chladom a zlou lekárskou starostlivosťou. Visinescu však obvinenia odmieta. Dátum začiatku súdneho procesu zatiaľ nestanovili.

Po dnešnom vypočúvaní za zatvorenými dverami obžalovaný pre novinárov na otázku, či sa cíti byť vinným, odpovedal: "V žiadnom prípade." Podľa obhajcov však Visinescu vyslovil poľutovanie nad "obdobím, kedy existovali podobné väznice". V 50. rokoch bolo v Rumunsku väznených približne 500.000 občanov. Komunistická vláda sa tak usilovala potlačiť akýkoľvek disent a netolerovala žiadne odlišné politické názory. Prokuratúra tvrdí, že obžalovaný muž sa aktívne podieľal na týchto zločinoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies