Bývalého srbského generála dnes vyhostili z Kosova pre ilegálny vstup do krajiny

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 13:31 • 2 min
Bývalého srbského generála dnes vyhostili z Kosova pre ilegálny vstup do krajiny

PRIŠŤINA - Kosovský odvolací súd v Prištine dnes rozhodol, že bývalý srbský generál Milovan Bojovič, ktorý bol za nelegálny prechod hraníc do Kosova odsúdený na mesiac väzenia, bude z tejto krajiny vyhostený.

slovakia

left justify in out

Ako medzičasom informovali srbské médiá s odvolaním sa na advokáta Živojina Jokanoviča, 80-ročný Bojovič je už na ceste do Srbska. Bývalého generála srbskej armády zadržali 7. apríla po ilegálnom prekročení srbsko-kosovských štátnych hraníc v okolí hraničného priechodu Merdare. Následne ho súd v kosovskom Podujeve odsúdil na mesiac väzenia za ilegálne prekročenie hraníc.

 

Prištinský odvolací súd však v dnešnom vyhlásení vysvetlil, že pri rozhodovaní zobral do úvahy argumentáciu obhajoby o zlom zdravotnom stave jej mandanta, ako aj odborný posudok, ktorý konštatoval u Bojoviča stratu pamäti. Podľa srbských médií mu lekári už pred dvoma rokmi diagnostikovali demenciu.

 

Kosovská Rada pre obranu ľudských práv a slobôd považuje Bojoviča za zodpovedného za spáchanie vojnových zločinov na civilnom obyvateľstve Kosova albánskeho pôvodu počas kosovskej vojny koncom 90. rokov 20. storočia.

 

Zadržaný v tom čase údajne velil útvarom srbskej armády, ale aj policajným a polovojenským ozbrojeným silám v oblasti Laba, v ktorej prišlo podľa kosovských zdrojov o život takmer 500 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies