Bývalého šéfa Volkswagenu Winterkorna začínajú vyšetrovať pre podozrenie z trestného činu podvodu

NETKY.SK • 27 Január 2017, 14:53 • 2 min
Bývalého šéfa Volkswagenu Winterkorna začínajú vyšetrovať pre podozrenie z trestného činu podvodu

BRAUNSCHWEIG - Bývalý šéf koncernu Volkswagen (VW) Martin Winterkorn sa čoraz viac dostáva do centra pozornosti štátnej prokuratúry v Braunschweigu, ktorá vyšetruje emisný škandál. Prokuratúra dnes uviedla, že ho vyšetrujú pre úvodné podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovatelia objavili informácie, podľa ktorých Winterkorn vedel o zmanipulovanom softvére a jeho činnosti oveľa skôr, ako to verejne tvrdil. Winterkorn v septembri 2015 odstúpil krátko po tom, čo sa prevalil škandál s manipulovaním emisných testov. V tom čase uviedol, že si nebol vedomý žiadneho pochybenia.

 

Prvotné dôkazy pre najnovšie podozrenie vyplynuli z vlastného vyšetrovania prokuratúry, najmä z vypočúvania svedkov a vyhodnocovania skonfiškovaných dokumentov a digitálnych súborov. Prokuratúra doteraz vyšetrovala Winterkorna len pre podozrenie z manipulovania trhov, keďže VW pravdepodobne príliš neskoro informoval finančné trhy o riziku miliardových sankcií.

 

Prokuratúra zároveň rozširuje vyšetrovanie zodpovedných pracovníkov VW. Počet obvinených stúpol z doterajších 21 na 37 osôb.

 

Winterkorn neustále popiera, že o nelegálnych manipuláciách s emisiami vedel. "Je nepochopiteľné, prečo som nebol včas a jasne informovaný o problémoch s meraniami," povedal počas nedávneho vypočúvania pred parlamentným vyšetrovacím výborom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies