Bývalého šéfa olympionikov Brazílie odsúdili na viac ako 30 rokov! Čo vyviedol?

NETKY.SK • 26 November 2021, 09:43 • 2 min
Bývalého šéfa olympionikov Brazílie odsúdili na viac ako 30 rokov! Čo vyviedol?

SAO PAULO - Niekdajšieho šéfa Brazílskeho olympijského výboru Carlosa Arthura Nuzmana odsúdili na 30 rokov a 11 mesiacov odňatia slobody za korupciu.

slovakia

left justify in out

Podľa súdu mal organizovať kupovanie hlasov v prospech Ria de Janeiro pri voľbe dejiska OH 2016Sudca Marcelo Bretas ho uznal vinným z korupcie, organizovania kriminálnej skupiny, prania špinavých peňazí a daňových podvodov. Sedemdesiatdeväťročný funkcionár sa proti rozhodnutiu odvolal a nechcel ho komentovať.

 

img

 

"Nuzman je vzhľadom na svoju vtedajšiu pozíciu v Brazílskom olympijskom výbore jeden z hlavných zodpovedných za kriminálnu schému. Funkcionár riadil a koordinoval činy iných osôb a je jasné, že bol hlavou skupiny," uviedol sudca a dodal,  že výsledky vyšetrovania pošle orgánom v Senegale a vo Francúzsku, kde žijú Papa Diack a Lamine Diack.

 

Odsúdení boli aj guvernér Ria Sergio Cabral, podnikateľ Arthur Soares a marketingový šéf olympiády v roku 2016 Leonardo Gryner. Všetci štyria mali mať prsty v podplácaní napríklad aj vtedajšieho prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Lamina Diacka a jeho syna Papa Diacka.

 

img

 

Cabral, ktorý je vo väzení od roku 2016 za iné skutky, pred dvomi rokmi vypovedal, že zaplatil približne dva milióny dolárov za šesť hlasov v Medzinárodnom olympijskom výbore (IOC) pri voľbe dejiska OH 2016. Ďalšie peniaze mali ísť Papovi Diackovi - 500 000 USD za tri hlasy.

 

Rio de Janeiro dostalo pri voľbe dejiska OH 2016 prednosť pred Chicagom, Tokiom a Madridom. Brazília začala vyšetrovanie v roku 2017 po tom, ako francúzske noviny Le Monde zistili, že členovia MOV boli pred výberom dejiska hier v roku 2016 podplatení. Nuzman po prevalení škandálu v roku 2017 odstúpil z čela národného olympijského výboru. Informovala agentúra AP.

 

Možno vás zaujme: LM: Manchester City zdolal Paríž, Inter po 10 rokoch v osemfinále

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona