Bývalého šéfa daniarov Mikulčíka obvinili, mal spôsobiť škodu takmer pol milióna!

NETKY.SK • 16 Január 2014, 13:01 • 2 min
Bývalého šéfa daniarov Mikulčíka obvinili, mal spôsobiť škodu takmer pol milióna!

KOŠICE - Obvineniam z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku čelí bývalý štatutárny zástupca Daňového riaditeľstva.

slovakia

left justify in out

Podľa zdrojov blízkych vyšetrovaniu je obvineným bývalý riaditeľ Daňového riaditeľstva SR Miroslav Mikulčík a obvinenie údajne súvisí so začiatkom kauzy sťahovania košických daniarov do nových priestorov. Tí sa mali pôvodne sťahovať do areálu jednej košickej spoločnosti, s ktorou však zmluvu vypovedali.

Miroslav Mikulčík v mene daňového riaditeľstva ešte v apríli 2011 uzatvoril s košickou spoločnosťou dohodu o zrušení zmluvného vzťahu, ktorý bol založený zmluvou o uzatvorení budúcej zmluvy o nájme nebytových priestorov. Z dohody o zrušení zmluvného vzťahu budúci nájomca, teda daňováci, uznali aj peňažný záväzok . Na ten podľa polície neexistoval právny dôvod, čím obvinený porušil povinnosť spravovať cudzí majetok. "Slovenskej republike spôsobil škodu viac ako 483 tisíc eur," informoval košický policajný hovorca Alexander Szabó. Obvinený je stíhaný na slobode. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody od 10 do 15 rokov. 

Kauzu okolo sťahovania košických daniarov otvoril v apríli 2011 za Radičovej vlády vtedajší líder opozície Robert Fico a prípad potom otriasol vzťahmi v koalícii. Podľa Fica riaditeľ Daňového riaditeľstva SR Miroslav Mikulčík, menovaný ministrom financií Ivanom Miklošom, prihral vtedajšiemu okresnému šéfovi SDKÚ-DS v Nitre Ondrejovi Ščurkovi miliónový kšeft. Konkrétne prenájom budovy pre Daňový úrad v Košiciach, za ktorý malo Daňové riaditeľstvo SR zaplatiť Ščurkovej firme Nitra Invest za päť rokov zhruba 6,6 milióna eur. Na celom prípade bolo podľa Fica pozoruhodné aj to, že budovu pre košický daňový úrad zháňala už aj predchádzajúca vláda, ktorá v rámci výberového konania vybrala lepšiu budovu. S firmou VSH development dokonca štátne úrady na jar 2010 podpísali zmluvu o budúcej zmluve na prenájom priestorov. Krátko po nástupe vlády Ivety Radičovej však bol spoločnosti odoslaný list, že štát v tom čase nemal na uzavretie nájomnej zmluvy prostriedky. 

Vtedajší šéf Daňového riaditeľstva SR Miroslav Mikulčík vyhlásenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica odmietol a tvrdil, že výberom druhej budovy ušetria za päť rokov 3,5 mil. eur. Budova, ktorú si napokon daňové riaditeľstvo pre zjednotený úrad v Košiciach vybralo, bola pritom podľa Miroslava M. v hre už za predchádzajúcej vlády. Ponuku Nitra Investu totiž podľa neho za najvýhodnejšiu označila aj vládna komisia v roku 2008. 

Bývalá premiérka Iveta Radičová vyzvala generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva SR Miroslava Mikulčíka, aby prijal politickú zodpovednosť. To odmietol minister financií Ivan Mikloš, ktorý ho do funkcie nominoval. Miroslav Mikulčík sa nakoniec svojej funkcie vzdal po tom, ako premiérka v druhej polovici apríla svojmu straníckemu šéfovi Mikulášovi Dzurindovi povedala, že zvažuje svoje zotrvanie na poste predsedníčky vlády. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies