Bývalého šéfa bulharskej tajnej služby odsúdili za spreneveru na desať rokov

NETKY.SK • 7 August 2015, 17:22 • 2 min
Bývalého šéfa bulharskej tajnej služby odsúdili za spreneveru na desať rokov

SOFIA - Bývalého šéfa bulharskej tajnej služby Kirča Kirova dnes odsúdili na desaťročné odňatie slobody za spreneveru peňazí z verejných fondov a tiež za porušovanie finančnej disciplíny.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenia bulharskej prokuratúry a miestnych médií.  
     

Kirov, ktorý bol usvedčený zo sprenevery takmer 5 miliónov leva (2,56 milióna eur) a vykázania viac ako stovky neexistujúcich výdavkov v rokoch 2007 až 2011, obvinenia poprel a proti rozsudku sa plánuje odvolať.  
     

"Verím v spravodlivosť bulharského súdneho systému a verím, že budem môcť preukázať svoju nevinu," povedal bývalý funkcionár.
     

Desaťročný trest bol podľa vyjadrenia súdu najnižším, aký mohol Kirov v súvislosti so vznesenými obvineniami vôbec dostať. Súd dnes zároveň nariadil konfiškáciu polovice jeho majetku. 
     

Kirov bol z postu šéfa bulharskej štátnej bezpečnosti odvolaný ešte v januári 2012, pričom túto funkciu vykonával deväť rokov. Bulharský premiér Bojko Borisov ho následne menoval za svojho poradcu, po dvoch mesiacoch ho však z tohto úradu prepustil.
     

Bulharsko čelí dlhodobej kritike Európskej únie za neúspech v boji proti korupcii i nedostatočné snahy o reformovanie súdneho systému. O čosi lepšie je na tom susedné Rumunsko, ktoré dúfa, že zlepšenie v tejto oblasti mu pomôže získať povolenie na vstup do schengenského priestoru, umožňujúceho voľný pohyb osôb. 
     

Korupcia v Bulharsku podkopala dôveru verejnosti voči štátnym inštitúciám a zároveň dlhodobo odrádza zahraničných investorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona