Bývalého riaditeľa tajnej služby francúzskej polície našli v Paríži mŕtveho

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 15:34 • 2 min
Bývalého riaditeľa tajnej služby francúzskej polície našli v Paríži mŕtveho

PARÍŽ - Bývalého riaditeľa tajnej služby francúzskej polície, 69-ročného Yva Bertranda, našli v pondelok mŕtveho v jeho byte v parížskom 8. obvode. Informovali dnes francúzske médiá s tým, že telo objavil vrátnik. Príčina smrti zatiaľ nie je známa.

slovakia

left justify in out

Francúzske médiá pripomínajú, že Yves Bertrand bol blízkym spojencom exprezidenta Jacqua Chiraca. Do radov polície vstúpil v roku 1970 a v roku 1992 sa stal riaditeľom rozviedky, ktorú viedol 12 rokov - až do roku 2004. Za ten čas sa na čele rezortu vnútra vystriedalo osem ministrov. 

Bertrand sa preslávil zverejnením svojich denníkov, v ktorých opisoval stav Piatej republiky, jej politickej elity a finančných väzieb, ako aj súkromný život známych ľudí. Obsah 23 zošitov s kruhovou väzbou, ktoré zachytávali udalosti z rokov 1998-2004, bol zverejnený v tlači v roku 2008 po tom, ako ich zhabali vyšetrovatelia v rámci prešetrovania kauzy Clearstream. 

V prípade Clearstream šlo o obvinenie exprezidenta Nicolasa Sarkozyho z korupcie. V bezprecedentnom prípade figuroval ako hlavný obvinený Chiracovi blízky bývalý premiér Dominique de Villepin, ktorý však akúkoľvek vinu poprel a súd ho neskôr zbavil viny.

Aféra Clearstream sa týkala predaja francúzskych fregát Taiwanu. Údajne existoval tajný zoznam asi 200 ľudí, ktorí v tejto kauze prijali úplatky a provízie. Medzi nimi mal byť aj Sarkozy. Podľa obžaloby sa Villepin údajne pokúsil Sarkozyho očierniť tým, že nezasiahol, keď zistil, že menný zoznam je falošný. Villepin však vyhlasoval, že to neurobil zámerne.

Sarkozy mal s Bertrandom veľmi chladné vzťahy, keďže ho podozrieval, že je za kauzou Clearstream. Exprezident podal dokonca na Bertranda žalobu po tom, ako tlač zverejnila niektoré pasáže z jeho denníka.  

Yves Bertrand sa francúzskej verejnosti znova pripomenul v roku 2011, keď označil líderku Národného frontu Marine Le Penovú za človeka, ktorý si zaslúži rešpekt, a vyhlásil, že je terčom "nespravodlivej a absurdnej diabolizácie kvôli svojmu priezvisku".

Francúzske médiá dnes pripomínajú, že o Bertrandovi sa hovorilo, že "nevie nič, ale prezradí všetko".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies