Bývalého predsedu Valného zhromaždenia OSN obvinili v USA z korupcie

NETKY.SK • 7 Október 2015, 09:27 • 2 min
Bývalého predsedu Valného zhromaždenia OSN obvinili v USA z korupcie

NEW YORK - Bývalého predsedu Valného zhromaždenia OSN, vtedajšieho veľvyslanca karibského štátu Antigua a Barbuda pri OSN Johna Asheho dnes americké orgány zatkli pre účasť v rozsiahlej korupčnej afére týkajúcej sa realitného magnáta z čínskeho Macaa a štyroch ďalších obvinených, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Manhattanský prokurátor Preet Bharara po zatknutí Asheho na tlačovej konferencii vyhlásil, že trestnému stíhaniu bude zrejme v rámci uvedenej kauzy čeliť viac ľudí.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun bol šokovaný obvinením bývalého predsedu VZ OSN Asheho z toho, že prijal vyše 1,3 milióna dolárov v úplatkoch. Oznámil to jeho hovorca Stéphane Dujarric. Dodal, že ak sa americké orgány spoja so sekretariátom OSN, bude s nimi spolupracovať.

 

Ashe bol predsedom VZ OSN, čo je najmä reprezentatívna funkcia s jednoročným mandátom, v rokoch 2013-2014.

Úplatok mal prijať od človeka, ktorý chcel postaviť v Macau konferenčné centrum s významnou finančnou pomocou OSN. Ashe sa údajne prihovoril u generálneho tajomníka OSN za postavenie konferenčného centra v Macau.

 

Z obvinenia vyplýva, že Ashe si v rokoch 2012-14 uložil na účtoch v dvoch amerických bankách vyše tri milióny dolárov, ktoré prevzal od zahraničných vlád a predstaviteľov. Časť z týchto financií následne presunul na účty svojej manželky a časť investoval do hypotéky na svoje bývanie v Dobbs Ferry v New Yorku, na splátky lízingu auta BMW a kúpu hodiniek Rolex, napísala agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona