Bývalého policajta odsúdili za dopravnú nehodu

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 16:59 • 2 min
Bývalého policajta odsúdili za dopravnú nehodu

BANSKÁ BYSTRICA - Július Slivenský z Revúcej ako vodič narazil do matky so synom na priechode pre chodcov.

slovakia

left justify in out

Trest odňatia slobody na pol roka podmienečne za prečin ublíženia na zdraví potvrdil dnes senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre bývalého policajného dôstojníka Júliusa Slivenského z Revúcej. Slivenský ako vodič auta Škoda Fabia pred dvomi rokmi nedal prednosť 32-ročnej žene a jej 10-ročnému synovi na priechode pre chodcov v Revúcej a vozidlom do nich narazil. Matka utrpela rôzne poranenia oboch nôh, tváre, poúrazový bolestivý syndróm chrbtice a iné s dobou liečenia nad 42 dní. Chlapec utrpel pomliaždenie ľavého kolena, odreninu pravého kolena, pomliaždenie palca pravej nohy a poúrazový psychický šok bez práceneschopnosti.

 

Okresný súd v Lučenci uznal Slivenského za vinného z prečinu ťažkej ujmy na zdraví z nedbanlivosti a vymeral mu trest odňatia slobody na pol roka s podmienečným odkladom na jeden rok. Zároveň mu zakázal viesť motorové vozidlá na 18 mesiacov. Slivenský sa odvolal s tým, že chodci mu náhle vošli do jazdnej dráhy a vplyv na nehodu malo i oslnenie, keďže nehoda sa stala 10. februára 2012 ráno po siedmej hodine. Poukázal i na rozporné názory znalcov a iné skutočnosti a žiadal spod obžaloby oslobodiť. 

 

Odvolací senát krajského súdu konštatoval, že prvostupňový súd správne vyhodnotil dôkazy a rozhodol v súlade so zákonom. Podľa odvolacieho súdu sa Slivenský mal pri šoférovaní lepšie sústrediť a bol by nehode zabránil. Znalec z odboru dopravy stanovil nárazovú rýchlosť na 24 kilometrov za hodinu. 

 

Slivenský pracoval ako vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície v Revúcej. Služobný pomer skončil na vlastnú žiadosť tento rok. Rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici je právoplatné. 


Slivenského čakajú ešte pojednávania v občianskom súdnom konaní, pretože poškodené poisťovne a zranená žena si budú od neho vymáhať náhradu škody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona