Bývalého nacistického strážcu vo veku 100 rokov obvinili zo spolupáchateľstva na vraždách

NETKY.SK • 9 Február 2021, 20:25 • 2 min
Bývalého nacistického strážcu vo veku 100 rokov obvinili zo spolupáchateľstva na vraždách

Vďaka nedávnemu právnemu precedensu, obvinili 100-ročného muža zo spolupáchateľstva na vraždách z druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

V Nemecku prokurátori obvinili 100-ročného muža, ktorý v rokoch 1942 - 1945 pracoval ako poddôstojník SS v nacistickom koncentračnom tábore Sachsenhausen na okraji Berlína a počas druhej svetovej vojny sa dopustil spolupáchateľstva pri zavraždení 3518 osôb.

 

img


Meno obvineného nebolo zverejnené v súlade s nemeckými zákonmi na ochranu súkromia. Napriek jeho vysokému veku ho považujú za spôsobilého na to, aby mohol čeliť súdnemu konaniu. Budú však zrejme musieť upraviť maximálny počet hodín, počas ktorých sa pojednávanie môže konať.

 

img

Minulý týždeň bola obvinená aj 95-ročná sekretárka bývalého veliteľa SS Paula Wernera Hoppeho v koncentračnom tábore Stutthof.

 

img

Tento prípad i najnovšie obvinenie 100-ročného muža sa opierajú o nedávny nemecký právny precedens, ktorý stanovuje, že každého, kto pomáhal pri fungovaní akéhokoľvek nacistického tábora, môžu stíhať ako spoluvinníka na vraždách, ktoré tam spáchali.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies