Bývalého lídra Hongkongu odsúdili na 20 mesiacov väzenia za zneužitie moci

NETKY.SK • 22 Február 2017, 08:56 • 2 min
Bývalého lídra Hongkongu odsúdili na 20 mesiacov väzenia za zneužitie moci

HONGKONG - Bývalého predsedu hongkonskej vlády Donalda Tsanga odsúdili dnes na 20 mesiacov väzenia za zneužitie úradnej moci v súvislosti s luxusným bytom v pevninskej Číne, ktorý mal využívať po odchode do dôchodku.

slovakia

left justify in out

Politika pôsobiaceho na čele Hongkongu v rokoch 2005-2012 uznali ešte minulý týždeň za vinného v jednom z dvoch bodov obžaloby a stal sa tak doteraz najvýznamnejším spomedzi súčasných alebo bývalých predstaviteľov tohto územia, ktorí boli usvedčení z pochybení. Hongkong známy ako finančné centrum Ázie sa pritom pýši povesťou bezúhonne spravovaného regiónu.

 

Sudca Andrew Chan vyhlásil, že pôvodne sa chystal Tsanga (72) odsúdiť na 30 mesiacov väzenia, trest však zmiernil o tretinu vzhľadom na jeho dobré povahové vlastnosti a prínos pre Hongkong. "Vo svojej sudcovskej kariére som ešte nikdy nevidel človeka, ktorý by tak veľmi upadol," povedal Chan pri vynášaní rozsudku, pričom však označil za "nespornú" i Tsangovu oddanosť verejnej službe počas uplynulých 40 rokov.

 

Tsang počas britskej vlády v Hongkongu pracoval ako štátny zamestnanec a v roku 1997 bol dokonca povýšený do rytierskeho stavu za zásluhy. Jeho korupčný škandál vyvolal otázky ohľadom vzťahu medzi magnátmi a vládnymi činiteľmi.

Prokuratúra obvinila 72-ročného Tsanga z mnohých konfliktov záujmov bez toho, aby sa k nim priznal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona