Bývalého konžského viceprezidenta Bembu usvedčili z ovplyvňovania svedkov

NETKY.SK • 19 Október 2016, 16:42 • 2 min
Bývalého konžského viceprezidenta Bembu usvedčili z ovplyvňovania svedkov

HAAG - Bývalého viceprezidenta Konžskej demokratickej republiky (KDR) Jeana-Pierra Bembu a štyroch jeho právnych zástupcov usvedčil dnes Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu z ovplyvňovania svedkov.

slovakia

left justify in out

Ide tak o vôbec prvé rozsudky v histórii ICC, v rámci ktorých boli za vinné uznané osoby pokúšajúce sa brániť vo výkone spravodlivosti, uviedla agentúra AP. "Je zrejmé, že počas doposiaľ krátkej existencii súdu sa predchádzanie trestnej činnosti zameranej proti výkonu spravodlivosti stalo nanajvýš dôležitým," zdôraznil význam týchto verdiktov predsedajúci sudca Marc Perrin de Brichambaut.

 

Všetky Bembove pokusy o ovplyvňovanie súdu nakoniec zlyhali, pripomenula AP. Bývalého viceprezidenta KDR odsúdil ICC ešte v júni na 18 rokov väzenia za spáchanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti v Stredoafrickej republike (SAR).

 

Tých sa Bemba (53) dopustil počas tamojšieho štátneho prevratu v rokoch 2002-2003, keď bol najvyšším veliteľom povstaleckých síl Hnutia za oslobodenie Konga (MLC), ktorým nezabránil vo vraždení a znásilňovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies