Bývalého kňaza odsúdili za zneužívanie dievčat

NETKY.SK • 21 December 2021, 08:33 • 2 min
Bývalého kňaza odsúdili za zneužívanie dievčat

OECUSSE - Richarda Daschbacha obvineného zo sexuálneho zneužívania sirôt a znevýhodnených dievčat v ostrovnom štáte Východný Timor odsúdili v utorok na 12 rokov väzenia. Ide o prvý prípad tohto druhu v tomto prevažne katolíckom štáte.

slovakia

left justify in out

Východný Timor je po Vatikáne druhým štátom sveta s najvyšším podielom obyvateľstva hlásiaceho sa ku katolíckej viere. Richard Daschbach je tam v úcte pre úlohu, ktorú zohral počas boja tejto malej krajiny juhovýchodnej Ázie za nezávislosť.

 

img

Xanana Gusmao.

 

Daschbach (84), ktorý strávil desaťročia ako misionár v odľahlej východotimorskej enkláve Oecusse, čelil pred súdom obvineniam zo sexuálneho zneužívania detí, detskej pornografie a domáceho násilia. Proces s ním sa začal vo februári, ale niekoľkokrát ho odložili. Počas súdneho konania sa obete viackrát sťažovali na to, že dostávajú vyhrážky. Daschbach má silnú podporu niektorých miestnych vplyvných osobností, vrátane bývalého prezidenta Xanana Gusmaa, ktorý sa v utorok dostavil na súd.

 

Prečítajte si tiež: Aký trest hrozí vinníkom za zostrelenie letu MH17?

 

Richarda Daschbacha, syna oceliara z Pittsburghu, vysvätili za kňaza v roku 1964. Do krajiny, ktorá je dnes známa ako Východný Timor, prišiel o niekoľko rokov neskôr, pričom si v 90. rokoch založil útulok s názvom Topu Honis, čo znamená Sprievodca životom. Pod jeho vedením prešli útulkom stovky detí. O sexuálnom obťažovaní vypovedal viac ako tucet žien, ale z rôznych dôvodov právnicko-technického charakteru mohli oficiálne zaregistrovať iba deväť prípadov. Daschbachov právny zástupca avizoval, že jeho mandant sa proti rozhodnutiu súdu odvolá.

 

img

Richard Daschbach.

 

Skupina právnikov v oblasti ľudských práv, zastupujúcich poškodených, ocenila verdikt súdu, ale tiež má v pláne odvolať sa proti nemu – tvrdia, že trest by mal byť prísnejší. Daschbach je obvinený zo sexuálneho zneužívania aj v USA, a to v siedmich prípadoch, pričom v každom z nich mu hrozí 30 rokov väzenia. Ministerstvo spravodlivosti USA zatiaľ neuviedlo, či plánuje požiadať o vydanie bývalého kňaza na trestné stíhanie. V USA hľadajú Daschbacha aj v súvislosti s tromi prípadmi finančného podvodu. Jeho meno figuruje v tzv. červenom obežníku s menami medzinárodne hľadaných osôb, ktorý vydáva policajná organizácia Interpol.

 

Možno vás zaujme: Vrah Georgea Floyda sa priznal k ďalším obvineniam

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies