Bývalého filipínskeho diktátora Marcosa tajne pochovali na národnom cintoríne

NETKY.SK • 18 November 2016, 07:35 • 2 min
Bývalého filipínskeho diktátora Marcosa tajne pochovali na národnom cintoríne

MANILA - Bývalého filipínskeho diktátora Ferdinanda Marcosa pochovali dnes na cintoríne vyhradenom pre národných hrdinov na predmestí Manily.

slovakia

left justify in out

Polícia ohlásila pohreb iba na poslednú chvíľu, čím rozhnevala početných odporcov, ktorí s pochovaním Marcosa na národnom cintoríne nesúhlasili, informovala agentúra DPA.


Predstavitelia polície zdôraznili, že nešlo o štátny, ale len o jednoduchý vojenský pohreb za účasti najbližších príbuzných a priateľov. Pozostatky zosnulého na Cintorín hrdinov na manilskom predmestí Taguig vrtuľníkom z Marcosovho domovského mesta Ilocos Norte na severe Filipín.


Rakva s nebožtíkom bola zabalená vo filipínskej zástave a vojaci na jeho počesť vypálili 21 čestných sálv.


Fakt, že pohreb bol do poslednej chvíle držaný v prísnej tajnosti rozhorčil hlavne prodemokratických aktivistov a príbuzných obetí Marcosovho režimu, ktorí chcú ešte dnes zorganizovať protesty po celej krajine.


O pochovaní bývalého diktátora na národnom cintoríne nedávno rozhodol filipínsky Najvyšší súd. Išlo o veľmi kontroverzný verdikt, keďže Marcos je mnohými obviňovaný z porušovania ľudských práv i korupcie. Prevoz telesných pozostatkov už predtým odobril prezident Rodrigo Duterte.


Polemika o tom, či má byť Marcos pochovaný na národnom cintoríne, vyvoláva na Filipínach polemiku už dlhý čas. Diskusia o tom bola veľmi emotívna a výrazne polarizovala filipínsku spoločnosť.


Ferdinand Marcos bol prezidentom Filipín v rokoch 1965-86. Zaslúžil sa o rozvoj krajiny, ale jeho vláda bola poznačená aj autoritárstvom, korupciou, despotizmom, nepotizmom, politickými represiami a porušovaním ľudských práv. V roku 1972 sa jeho režim zmenil na diktatúru, keď okrem iného vyhlásil aj stanné právo, ktoré umožnilo tvrdé zásahy voči Marcosovým protivníkom. Po páde svojho režimu v roku 1986 sa exdiktrátor uchýlil do exilu na Havajské ostrovy, kde o tri roky zomrel. Jeho pozostatky pred 13 rokmi previezli do rodného filipínskeho mesta Ilocos Norte, kde ich vystavili v sklenenej rakve. Jeho vplyvní príbuzní opakovane žiadali, aby bol pochovaný na národnom cintoríne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies