Bývalého egyptského prezidenta Mursího odsúdili na doživotie

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 14:21 • 2 min
Bývalého egyptského prezidenta Mursího odsúdili na doživotie

KÁHIRA - Bývalému egyptskému prezidentovi Muhammadovi Mursímu uložil dnes súd doživotný trest odňatia slobody za to, že počas jeho pôsobenia vo funkcii boli Kataru vyzradené štátne tajomstvá. O vynesení rozsudku nad Mursím a ďalšími obžalovanými informujú svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

Trestný súd v Káhire zároveň potvrdil predbežné rozsudky smrti nad šiestimi obžalovanými v danej kauze vrátane dvoch pracovníkov televíznej siete al-Džazíra, ktoré vyniesol ešte v máji, uviedla agentúra DPA. Mursího, ktorého zosadila v roku 2013 armáda, podľa DPA odsúdili na "dve samostatné" doživotia. V súlade s egyptským právom to znamená najviac 25 rokov, okrem toho si však má exprezident odpykať ďalší 15-ročný trest za iné zločiny.

 

Mursího už dávnejšie odsúdili na smrť v súvislosti s hromadným útekom väzňov počas ľudového povstania v roku 2011, proti tomuto rozsudku sa však odvolal. Podanie odvolania je možné aj po dnešných verdiktoch.

Podľa súdu obžalovaní ohrozili národnú bezpečnosť Egypta, keď poskytli tajné informácie Kataru, ktorý je kľúčovým spojencom Mursího hnutia Moslimské bratstvo. Egyptská vláda po zosadení Mursího vyhlásila Moslimské bratstvo za teroristickú organizáciu a obvinila ho z podnecovania islamistického povstania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies