Bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka prepustili z väzby

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 11:46 • 2 min
Bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka prepustili z väzby

KÁHIRA - Z väzby dnes po šiestich rokoch prepustili bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka, ktorého autoritársky režim padol po revolúcii v roku 2011. Oznámil to jeho právnik s tým, že exprezident sa vrátil do domu svojej rodiny v káhirskej štvrti Heliopolis.

slovakia

left justify in out

Mubarakovo prepustenie nariadil 13. marca egyptský generálny prokurátor.

 

Egyptský najvyšší odvolací súd zbavil začiatkom marca Mubaraka obvinení zo spoluviny na zabití stoviek demonštrantov počas povstania z roku 2011.

 

V kauze usmrtenia demonštrantov Mubaraka súdili celkovo trikrát. Pôvodne ho v roku 2012 odsúdili na doživotie. Najvyšší súd však v odvolacom konaní verdikt zrušil a nariadil opakovanie celého procesu.

 

Mubarak čelil obvineniam, že počas revolúcie v roku 2011 nariadil násilné zákroky voči demonštrantom, ktoré si vyžiadali viac ako 840 mŕtvych.

 

Od svojho zosadenia v roku 2011 sa 88-ročný Mubarak nachádzal prevažne v káhirskej vojenskej nemocnici. Súdnym procesom čelil aj vo viacerých iných kauzách, ktoré však už boli medzičasom uzavreté.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona