Bývalé vedenie rezortu sa obohacovalo v rozpore so zákonom

NETKY.SK • 7 September 2010, 12:10 • 2 min
Bývalé vedenie rezortu sa obohacovalo v rozpore so zákonom

Bývalé vedenie rezortu sa obohacovalo v rozpore so zákonom

slovakia

left justify in out

img

Bývalá ministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD) aj jej štátna tajomníčka Emília Kršíková (Smer-SD) zarábali na projekte Centra vzdelávania, organizácie v priamej pôsobnosti rezortu, ktorý bol financovaný z eurofondov. Podľa súčasného vedenia ministerstva tým pravdepodobne porušili ústavný zákon o konflikte záujmov.
      "Pani ministerka podpísala dve príkazné zmluvy. Jednu pre Bratislavský samosprávny kraj a druhú pre zvyšok Slovenska. Jej hodinová odmena dosahovala výšku 37,50 eur," uviedla na dnešnom brífingu súčasná štátna tajomníčka rezortu Lucia Nicholsonová (SaS).
      Májová výplata exministerky za odborné participovanie na národnom projekte Centra vzdelávania predstavovala sumu 375 eur za desať odpracovaných hodín. V júni si Tomanová prilepšila sumou 1125 eur za 30 odpracovaných hodín. Siedmi mesiac v roku si zatiaľ súčasná poslankyňa Národnej rady (NR) SR nevyúčtovala. Rovnaké sumy v spomínaných mesiacoch zarábala aj Kršíková.
      Skontrolovať vykonanú činnosť ministerky a jej štátnej tajomníčky na projekte je podľa Nicholsonovej veľmi náročné, nakoľko má rezort k dispozícii len ich výkazy práce. "Viem však povedať, že je v nich napríklad uvedené, že pani ministerka sa pracovne stretávala s expertkou, bývalou štátnou tajomníčkou Emíliou Kršíkovou, a za to si účtovala spomínanú odmenu," priblížila Nicholsonová.
      Súčasné vedenie ministerstva je presvedčené, že okrem porušenia zákona sú tieto príkazné zmluvy aj amorálne a obchádzajú Zákonník práce. Potvrdzujú to podľa štátnej tajomníčky aj dva nezávislé právnické posudky. Tie zhodne tvrdia, že bývalá ministerka aj štátna tajomníčka konali v rozpore so zákonom o ochrane verejného záujmu a nezlučiteľnosti funkcií.
      "Tieto zmluvy vypovedáme do jedného mesiaca. Je to možné aj bez uvedenia dôvodu," uviedla Nicholsonová a dodala, že na tomto projekte Centra vzdelávania sa obdobnou formou príkazných zmlúv obohacovalo spolu okolo 100 expertov, medzi ktorých patrili aj zástupcovia ostatných sociálnych partnerov - zamestnávateľov a zamestnancov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies