Bývalé pracovníčky z Twisty chcú dávku z garančného fondu

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 15:14 • 2 min
Bývalé pracovníčky z Twisty chcú dávku z garančného fondu

HUMENNÉ - Veľká časť bývalých zamestnancov firmy Twista s.r.o. v Humennom, ktorým taliansky zamestnávateľ nevyplácal od januára mzdy, už požiadala o dávku z garančného fondu. K piatku bolo na pobočku Sociálnej poisťovne v Humennom podaných 78 žiadostí o túto dávku.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to riaditeľ komunikačného odboru z ústredia Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Bývalí zamestnanci Twisty tak mohli urobiť vďaka tomu, že Sociálna poisťovňa podala na ich zamestnávateľa návrh na vyhlásenie konkurzu. Firma Twista neplatila poisťovni povinné odvody. Ďalšou podmienkou bolo ukončenie pracovného pomeru, čo bývalí zamestnanci postupne aj urobili vo februári a marci, aby sa mohli zaregistrovať na úrade práce, prípadne sa inde zamestnať. 

Podľa Višvádera žiadateľom dávky garančného poistenia vyplatí pobočka Sociálnej poisťovne v Humennom peniaze po doložení všetkých dokladov potrebných na posúdenie nároku. Ak zamestnávateľ, predbežný správca konkurznej podstaty alebo správca konkurznej podstaty nepotvrdí a nepredloží údaje potrebné na poskytnutie dávky garančného poistenia, pobočka vyplatí zamestnancovi preddavok na dávku 99,60 eura za jeden kalendárny mesiac. Žiadateľ môže dostať maximálne tri dávky za neuhradenie troch platov. 

Podľa Višvádera Sociálna poisťovňa podala návrh na vyhlásenie konkurzu na Twistu v pondelok 6. mája. Poisťovňa eviduje voči tejto firme za obdobie od októbra 2012 do marca 2013 pohľadávku 83 339,41 eura. Časť pracovníkov z Twisty sa zamestnala na dohodu v novej firme Nexis Fibers, a.s., ktorá odkúpila od banky stroje z Twisty a obnovila výrobu na spriadanie textilného vlákna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies