Bývalé francúzske ministerky nechcú viac mlčať o sexuálnom obťažovaní

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 08:57 • 2 min
Bývalé francúzske ministerky nechcú viac mlčať o sexuálnom obťažovaní

PARÍŽ - Sedemnásť žien rôznej politickej orientácie, ktoré vo Francúzsku pôsobili alebo stále pôsobia na ministerských postoch, už viac nechce mlčať o sexuálnom obťažovaní v politike. Uvádzajú to vo výzve, ktorú dnes zverejnil týždenník Journal du Dimanche.

slovakia

left justify in out

Medzi signatármi sú aj súčasná šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) a niekdajšia ministerka financií Christine Lagardová, konzervatívna exministerka životného prostredia, udržateľného rozvoja, dopravy a bývania Nathalie Kosciusko-Morizet či socialistické političky Aurélie Filippettiová (exministerka kultúry) a Elisabeth Guigouová (exministerka spravodlivosti a práce).

 

Podľa autoriek výzvy treba systematicky trestať "sexistické poznámky, nevhodné gestá, neprimerané správanie". Ako príklady takýchto poznámok sú uvedené výroky ako "Odhliadnuc od jej skvelého poprsia - aká je?", "Tvoja sukňa je príliš dlhá, treba ju skrátiť" alebo otázka "Nosíte tango nohavičky?".

 

"Rovnako ako všetky ženy, ktoré sa dostali do prostredia, ktoré bolo kedysi výhradne mužské, sme trpeli sexizmom a bojovali proti nemu," píše sa v dokumente. Tomuto prostrediu by sa nemali prispôsobovať ženy, čo sa musí zmeniť, je správanie určitých mužov.

 

"Stačí. Imunita sa skončila. Nebudeme už dlhšie mlčať," konštatujú exministerky.

 

Vyzývajú tiež všetky obete sexuálneho obťažovania a sexuálneho násilia, aby sa ozvali a podali trestné oznámenie. Na svoje strany apelovali, aby zistili rozsah podobných incidentov a prípadne na pomohli obetiam.

Hoci existujú právne nástroje, podľa signatárok sa nedostatočne aplikujú. Pracovné právo chráni zamestnankyňu, ale nerešpektuje sa. Okrem toho málo žien podáva trestné oznámenia a len veľmi málo sťažností sa končí rozsudkom.

 

V pondelok 9. mája sa vzdal funkcie podpredseda dolnej komory francúzskeho parlamentu Denis Baupin, ktorého osem žien, z toho štyri poslankyne, že ich sexuálne obťažoval. Do pozornosti médií sa následne dostal aj minister financií Michel Sapin, ktorý sa mal začiatkom roka 2015 neprimeraným spôsobom dotknúť novinárky. Aj keď pripustil svoje "nevhodné" správanie a vyjadril nad incidentom ľútosť, verziu novinárky poprel.

 

Podobná výzva sa vo Francúzsku objavila vlani, keď 40 novinárok kritizovalo sexistické správanie tamojších politikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies