Bývalé bratislavské Leninovo múzeum ožije dizajnovým umením

NETKY.SK • 27 September 2011, 20:55 • 2 min
Bývalé bratislavské Leninovo múzeum ožije dizajnovým umením

Bývalé bratislavské Leninovo múzeum ožije dizajnovým umením

slovakia

left justify in out

img

Verejnosti dlhodobo neprístupná národná kultúrna pamiatka v centre Bratislavy - Pisztoryho palác, do roku 1989 známy ako Leninovo múzeum, ožije kultúrno-spoločenským podujatím Dizajnvíkend. S pestrým programom sa uskutoční od 28. septembra do 2. októbra.
"Máme záujem využívať túto budovu nie reprezentatívnymi podujatiami typu recepcií, ale vhodnými aktivitami, ktoré nevyžadujú ideálny stav objektu," na dnešnej tlačovej konferencii uviedla staromestská starostka Tatiana Rosová. Podľa nej palác je posledný klenot v správe tejto mestskej časti a považuje za povinnosť zachovať ho pre verejnosť. Samospráva má záujem palác rekonštruovať, aby to bol plnohodnotný objekt.
"Nám takéto prázdne priestory vyhovujú na podujatie. Je to výborný kontrast historických priestorov s moderným dizajnom. Po dvoch ročníkoch pod holým nebom sme ho chceli urobiť pod strechou aj s medzinárodnou účasťou," zdôvodnila autorka projektu Ľubica Hustá z občianskeho združenie PUNKT, ktoré je organizátorom Dizajnvíkendu.
Okrem slovenských autorov sa v päťdňovom programe budú prezentovať umelci z Nórska, Švajčiarska, Rakúska, ČR či Maďarska autorskými, kolektívnymi a interaktívnymi výstavami. Nebudú chýbať komentované prehliadky výstav, Pisztoryho paláca a iných objektov v meste, workshopy pre deti aj dospelých, okrúhly stôl s tvorcami interiérov, kaviareň Dizajnkafé, koncerty aj tradičné výtvarné podujatie PechaKucha Night Bratislava. Dizajnvíkend je súčasťou Bratislavského festivalu umenia BLAF. Dopĺňajú ho podujatia v Slovenskej národnej galérii, Dizajn štúdiu ÚĽUV a výstava v showroome Konsepti. Program je na internetovej stránke www.dizajnvikend.sk. 
Pisztoryho palác je historicky významným a zaujímavým objektom z hľadiska architektúry aj kultúrneho využitia. Objekt si dal postaviť lekárnik Felix Pisztory, od roku 1890 slúžil ako sídlo bohatého mešťana, počas druhej svetovej vojny ako rezidencia Nemeckej ríše. Od roku 1954 v ňom bolo Leninovo múzeum ako výkladná skriňa propagandy komunizmu a jeho honosné stropy boli zakryté sadrokartónovými platňami. Bočné krídlo paláca sa po roku 1989 využívalo ako Dom zahraničných Slovákov, ktorý bol posledným nájomníkom do roku 2005. Odvtedy prázdny palác chátra. Staromestskí poslanci v minulom volebnom období odsúhlasili 18 hlasmi z 28 prítomných schválenie predbežného rozpočtu vo výške 963.000 eur na prvú etapu rekonštrukcie paláca. K realizácii nedošlo, ani k zriadeniu Hložníkovho múzea v ňom a Staré Mesto muselo vrátiť darovaných 1000 obrazov rodine Vincenta Hložníka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies