Bývalá zajatkyňa FARC: Nobelovu cenu by si zaslúžili aj povstalci, myslím si, že sa zmenili

NETKY.SK • 7 Október 2016, 18:49 • 2 min
Bývalá zajatkyňa FARC: Nobelovu cenu by si zaslúžili aj povstalci, myslím si, že sa zmenili

PARÍŽ - Tohtoročnú Nobelovu cenu mieru, ktorá má byť ocenením snáh o ukončenie dlhoročného konfliktu medzi kolumbijskou vládou a ultraľavicovými povstalcami, by si zaslúžili obe strany, a nie iba prezident Juan Manuel Santos. Po oznámení najnovšieho laureáta tejto ceny to vyhlásila dnes kolumbijsko-francúzska politička Íngrid Betancourtová, ktorú Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) zadržiavali šesť rokov ako rukojemníčku.

slovakia

left justify in out

V rozhovore, ktorý poskytla v Paríži agentúre AP, sa vyjadrila, že "je pre ňu ťažké povedať to, ale musí byť spravodlivá, aj keď boli jej únoscami". "Myslím si, že je pravda, že sa zmenili," povedala Betancourtová.


Političku s dvojakým francúzsko-kolumbijským občianstvom povstalci z FARC uniesli v roku 2002, keď viedla v Kolumbii kampaň ako kandidátka na prezidentku. V roku 2008 ju spolu s ďalšími 14 zajatcami oslobodila kolumbijská armáda.


Samotný Santos na získanie Nobelovej ceny reagoval slovami, že by táto pocta mala podnietiť všetkých Kolumbijčanov k tomu, aby sa postavili za mierovú dohodu s FARC, ktorú len pred necelým týždňom tesne odmietli v referende. Prezident zároveň prezradil, že o dnešnom rozhodnutí Nobelovho výboru sa dozvedel najskôr od svojho syna Martina, ktorý ho zobudil ešte pred svitaním miestneho času.


Santos vyhlásil, že získanú cenu chce venovať spoluobčanom, a to najmä obetiam konfliktu s FARC. Kritikov mierovej dohody, ktorí dosiahli jej odmietnutie v nedeľňajšom referende, pri tejto príležitosti vyzval na spoluprácu v záujme úspešného zavŕšenia mierového procesu.


"Vyzývam každého, aby sa pridal k našej sile, mysliam a srdciam v tomto ohromnom národnom úsilí, aby sme mohli vyhrať tú najdôležitejšiu cenu zo všetkých - mier v Kolumbii," vyjadril sa po boku svojej manželky počas prvého verejného vystúpenia po získaní Nobelovej ceny.


Santosovi medzitým blahoželalo k získaniu prestížneho ocenenia mnoho svetových osobností, ale i vodca FARC Rodrigo Londoňo, vystupujúci aj pod menom Timoleón Jiménez, a ďalší účastníci kolumbijských mierových rokovaní.


Medzi gratulantmi nechýbal ani Santosov úhlavný protivník a predchodca v úrade Álvaro Uribe, ktorému je často pripisovaná zásluha na donútení povstalcov z FARC sadnúť si k rokovaciemu stolu prostredníctvom vojenskej ofenzívy s podporou USA. V období pôsobenia Uribeho v prezidentskej funkcii (2002-2010) bol Santos ministrom obrany, následne však medzi týmito politikmi prepuklo nepriateľstvo. Pred referendom o mierovej zmluve viedol Uribe kampaň za jej odmietnutie.


Predsedníčka nórskeho Nobelovho výboru Kaci Kullmannová-Fivová upozornila, že udelenie ceny mieru Santosovi by nemalo byť chápané ako výčitka adresovaná Kolumbijčanom, ktorí sa postavili proti mierovej zmluve. Mnohí z tých, ktorí takto hlasovali v referende, totiž podľa nej neboli proti samotnému mierovému procesu, ale iba proti "tejto konkrétnej dohode". Dodala, že aj keď je laureátom iba Santos, cena má byť aj "povzbudením" pre povstalcov z FARC.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona