Bývalá prvá dáma afrického štátu Pobrežie Slonoviny pôjde na 20 rokov do väzenia

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 08:33 • 2 min
Bývalá prvá dáma afrického štátu Pobrežie Slonoviny pôjde na 20 rokov do väzenia

ABIDJAN - Simone Gbagbovú, bývalú prvú dámu západoafrického štátu Pobrežie Slonoviny, odsúdili v pondelok večer za jej úlohu pri krvavých nepokojoch pred necelými štyrmi rokmi na 20 rokov väzenia. Súd v hospodárskej metropole Abidjan prijal tento verdikt po viac ako deväťhodinovom rokovaní, informovala francúzska rozhlasová stanica RFI.

slovakia

left justify in out

Podľa sudcu Tahira Dembelého bola manželka bývalého prezidenta Laurenta Gbagba, prezývaná "železná lady", uznaná za vinnú z "útoku na autoritu štátu, účasť na povstaleckom hnutí a narušení verejného poriadku".

 

Proces sa týkal krvavých nepokojov na prelome rokov 2010-11 súvisiacich s prezidentskými voľbami, pri ktorých zahynulo najmenej 3000 ľudí. Laurent Gbagbo vtedy odmietol napriek svojej porážke v novembrových voľbách odstúpiť a uvoľniť funkciu súčasnej hlave štátu Alassanovi Ouattarovi. K moci sa dostal až po zásahu modrých prílb vedených bývalou koloniálnou mocnosťou Francúzskom.

 

Po zrážkach medzi priaznivcami oboch táborov v Abidjane Gbagba v apríli 2011 zadržali a krátko nato odovzdali Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) v Haagu, kde odvtedy čaká na proces za zločiny proti ľudskosti. ICC vydal zatykač aj na Simone Gbagbovú, ten ale zamietla vláda Pobrežia Slonoviny.

Za účasť na nepokojoch odsúdili celkom 82 obžalovaných. Gbagbovej syn Michel dostal päť rokov väzenia.

 

Simone Gbagbová prijala verdikt s kamennou tvárou. Jej právnik Rodrigue Dadje uviedol, že sa jej "trochu dotkol". Vo svojej záverečnej rečí bývalá prvá dáma, známa pre svoju pobožnosť, vyhlásila, že "odpúšťa" žalujúcej strane jej "urážky".

 

Gbagbovej dcéra Marie Antoinette Singletonová pre BBC povedala, že rozsudok je nespravodlivý, pretože pred súdom nestáli všetky strany zodpovedné za krviprelievanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies