Bývalá argentínska prezidentka bude čeliť súdnemu procesu pre útok z roku 1994

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 09:34 • 2 min
Bývalá argentínska prezidentka bude čeliť súdnemu procesu pre útok z roku 1994

BUENOS AIRES - Bývalá prezidentka Cristina Fernándezová de Kirchnerová bude čeliť súdnemu procesu pre obvinenia zo zakrývania podielu iránskych predstaviteľov na teroristickom útoku v Buenos Aires v roku 1994.

slovakia

left justify in out

V pondelok to oznámilo Justičné informačné centrum, ktoré zverejnilo verdikt federálneho sudcu Claudia Bonadia. Okrem exprezidentky čaká súdny proces aj ďalších jedenásť argentínskych predstaviteľov blízkych jej vláde, ktorí sú obvinení z odvádzania pozornosti a zneužívania právomocí. Termín procesu zatiaľ nie je známy.

V súvislosti s prípadom už zatkli štyroch ľudí. V decembri Bonadio požiadal poslancov, aby Fernándezovej de Kirchnerovej stiahli imunitu pred stíhaním. Tí však pre to nič neurobili.

Sudca svojím verdiktom podporil obvinenia voči exprezidentke, ktoré 14. januára 2015 vzniesol zosnulý prokurátor Alberto Nisman. Ten tvrdil, že dohodou jej vlády s Iránom o spoločnom vyšetrovaní z roku 2013, sa politička snažila zakryť tajné rokovania a zabezpečila ochranu údajne zodpovedných Iráncov pred stíhaním. Nismana našli štyri dni po vznesení obvinení mŕtveho v jeho byte, so strelnou ranou na hlave. Prípad týkajúci sa jeho úmrtia je stále nevyriešený, súd však vlani oznámil, že prokurátora zavraždili. Vyvrátil tak pôvodné tvrdenia o samovražde.

Fernándezová de Kirchnerová, ktorá bola prezidentkou Argentíny v rokoch 2007 - 2015, obvinenia popiera a zvaľuje ich na jej nástupcu Mauricia Macriho, ktorý podľa nej ovplyvňuje sudcov. Politička sa nedávno vyjadrila, že by chcela, aby sa proces začal čo najskôr, aby dokázala "svojvoľnosť" daných obvinení.

Terčom bombového útoku v roku 1994 bolo židovské centrum v Buenos Aires. Incident si vyžiadal 85 mŕtvych a stovky zranených a stal sa najhorším teroristickým útokom v krajine. Irán popiera, že by sa na ňom akokoľvek podieľal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies