Bývalá analytička vypovedala pred Kongresom. Facebooku sa jej slová nebudú páčiť!

NETKY.SK • 5 Október 2021, 21:23 • 2 min
Bývalá analytička vypovedala pred Kongresom. Facebooku sa jej slová nebudú páčiť!

WASHINGTON - Frances Haugenová požiadala Kongres, aby sa začal viac angažovať v ochrane ľudí v online priestore. Facebook podľa nej pozerá len na svoje zisky.

slovakia

left justify in out

Bývalá dátová analytička spoločnosti Facebook Frances Haugenová v utorok povedala americkému Kongresu, že produkty Facebooku sú škodlivé pre deti a prispievajú k polarizácii spoločnosti v USA. Informovala o tom agentúra AP.

 

img

 

Haugenová vypovedala pred podvýborom amerického Senátu, ktorý má na starosti ochranu spotrebiteľov. Aj samotná spoločnosť Facebook si podľa nej uvedomuje, že niektorým dospievajúcim spôsobila ujmu. Takisto jej vyčítala nečestný prístup v boji proti šíreniu prejavov nenávisti a dezinformácií."Produkty Facebooku škodia deťom, podnecujú rozdelenie spoločnosti a oslabujú našu demokraciu," povedala Haugenová, ktorá zároveň vyzvala americký Kongres, aby sa v problematike začal angažovať.

 

Prečítajte si tiež: Pieseň Petra Nagya Láska je tu s nami zneužili v Čechách na politickú kampaň. Spevák a autor skladby je pobúrený

 

Vedenie Facebooku podľa nej vie, ako zlepšiť bezpečnosť tejto sociálnej siete, no potrebné zmeny nezavedie, pretože uprednostňuje svoje vlastné zisky. Zodpovednosť za takýto prístup pripisuje generálnemu riaditeľovi Facebooku Markovi Zuckerbergovi.

 

img

 

Haugenová sa počas svojho pôsobenia v spoločnosti Facebook zameriavala na algoritmy zobrazovania produktov na stránkach užívateľov, o ktorých hovorila aj počas vypočúvania. Do mája pracovala ako produktová manažérka Facebooku, píše na svojej webovej stránke denník The New York Times. Ešte predtým poskytla novinárom interné dokumenty svojej firmy.

 

K téme: Facebook sa vyjadril k rozsiahlemu výpadku

 

Facebook, podobne ako ďalší technologickí giganti Google, Amazon a Apple, je pri svojej činnosti len minimálne regulovaný nariadeniami amerických úradov. Demokratická strana i republikáni už predložili viacero súvisiacich legislatívnych návrhov napríklad v oblasti ochrany osobných údajov a mládeže. Presadenie týchto zmien na pôde polarizovaného Kongresu je však náročné.

 

img

 

Facebook utrpel v týchto dňoch aj ďalšiu ranu. V pondelok popoludní nastal globálny výpadok tejto sociálnej siete a jej dcérskych služieb Instagram, WhatsApp a Messenger. Niektoré poriadne nefungovali ani dnes. 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies