Byty v palestínskej štvrti Jeruzalema kupujú židovskí nacionalisti

NETKY.SK • 20 Október 2014, 14:08 • 2 min
Byty v palestínskej štvrti Jeruzalema kupujú židovskí nacionalisti

TEL AVIV - Príslušníci radikálnej židovskej skupiny sa nasťahovali do centra arabskej štvrte Silvan vo východnej časti izraelskej metropoly Jeruzalem.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na ľudskoprávnu skupinu Mier teraz, ktorá osídľovaciu politiku súčasnej izraelskej vlády ostro kritizuje.

 

Byty v Silvane si kúpili členovia ultrapravicovej židovskej skupiny Ateret Cohanim, ktorá podporuje židovské stavebné projekty v celom východnom Jeruzaleme. Palestínčania pritom chcú, aby sa východný Jeruzalem stal hlavným mestom budúceho palestínskeho štátu. 

 

"Ide o zúfalý politický pokus zmeniť palestínsku dedinu (štvrť) Silvan a do budúcna sabotovať akúkoľvek prípadnú dohodu o Jeruzaleme," uviedol hovorca organizácie Mier teraz Lior Amihai.

 

Začiatkom mesiaca zakúpila a následne obsadila sedem bytov v Silvane ultranacionalistická židovská organizácia Elad. Krok Eladu a plány židovského štátu vybudovať novú osadu na južnom predmestí Jeruzalema si vyslúžili aj kritiku zo strany Spojených štátov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý bol v tom čase v USA na návšteve, však uviedol, že takúto kritiku nechápe.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona