Byty sú prístupnejšie vďaka výhodnejším hypotékam

NETKY.SK • 9 December 2013, 15:33 • 2 min
Byty sú prístupnejšie vďaka výhodnejším hypotékam

BRATISLAVA - Namiesto veľkorysých výmer bytov ľudia dnes vyhľadávajú rozumné riešenia a aj bežný človek ich dokáže získať aj za nízke úroky.

slovakia

left justify in out

Ceny bytov v Bratislave dosiahli svoje dno a trh je momentálne veľmi stabilný. Napriek tejto stabilite, trvajúcej od začiatku roka však posledné obdobie ukazuje mierne zdražovanie. Vyplýva to z tohtoročnej štúdie bratislavského realitného trhu, ktorý vypracovala developerská spoločnosť ITB Development.

„Ľudia si na krízu do istej miery už zvykli, no k ustáleniu prispel i pokles úrokových sadzieb hypotekárnych pôžičiek. Kupujúci si tak dnes môžu dovoliť slušné bývanie za pomerne rozumnú cenu,“ komentuje developer zo spoločnosti ITB Development Ivan Rolný.

Zo štatistík vyplýva aktuálny nárast cien bytov už okolo piatich percent. Jedinou výnimkou sú byty v projektoch, kde sa developerom nepodarilo nájsť vhodnú koncepciu ich stavby a následného predaja.      

„Keďže takéto byty nedokážu predať, musia logicky pristúpiť k výpredajom a zľavám,“ dodáva I. Rolný s tým, že práve podľa takéhoto správania developera sa dnes dá spoznať „nepodarený projekt“. Reč je napríklad o bytoch s malým počtom izieb na jednej strane, no veľkou výmerou na strane druhej.
     

a rekonštruujú. Ide o tzv. štartovacie byty s nižšou výmerou. Cena týchto malometrážnych bytov tak môže byť pomerne nízka. Niektoré z týchto rekonštrukcií sa pritom nachádzajú na lukratívnych miestach. Pre rodiny hľadajúce slušný štandard a dobrú polohu za rozumnú cenu pritom podľa I. Rolného práve takéto projekty znamenajú dobrú voľbu pre svoj štartovací byt. 

Čo z trhu ubudlo takmer úplne, sú luxusné alebo superluxusné byty. Zatiaľ čo pred piatimi rokmi sa byty v superluxusných projektoch, kde sa cena pohybovala medzi 3500 až 4000 eur za štvorcový meter, bežne predávali, je dnes situácia opačná. Na trhu sa počas roku 2013 nevyskytla ani jedna kampaň na projekt v podobných cenových reláciách.

Nové luxusné byty aktuálne v ponukách nie sú. Ako však dodáva I. Rolný, výnimkou môžu byť byty v centre Bratislavy, ktoré teraz ťažia z exkluzívnej lokality v centre mesta. Trh podľa prognózy ITB čoskoro prinesie ďalšie podobné projekty.

Trend „racionálnejších“ nákupov bytov je podľa štúdie ITB o to zaujímavejší, že trh priniesol výrazne prístupnejšie hypotéky pre ľudí. „Počas jesene 2012 bolo cítiť, že sadzby začali klesať a klesajú aj celý tento rok. Dnes nie je problém získať hypotéku za 3 percentá, či dokonca za 2,6 percenta, a to sa netýka len VIP klientov. Pred dvoma rokmi bola pritom bežná hypotekárna sadzba okolo 5 percent a 4 percentá sa už považovali za úspech,“ hovorí Ivan Rolný z ITB Development.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona