Nový zákon o ŠFRB prináša niekoľko významných zmien

NETKY.SK • 1 Január 2014, 09:50 • 2 min
Nový zákon o ŠFRB prináša niekoľko významných zmien

BRATISLAVA - O podporu na obstaranie bytu môžu požiadať manželia do veku 35 rokov a v prípade narodenia dieťaťa majú nárok na odpustenie dvetisíc eur zo zostatku úveru. Štátny fond rozvoja bývania bude od roku 2014 poskytovať úvery na obstaranie nájomných bytov aj pre právnické osoby, teda podnikateľov.

slovakia

left justify in out

Začiatkom roka 2014 nadobudol účinnosť nový zákon o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB), ktorý prináša niekoľko významných zmien a upravuje nové podmienky pre poskytovanie podpory vo forme úverov. O podporu na obstaranie bytu môžu požiadať manželia do veku 35 rokov a v prípade narodenia dieťaťa majú nárok na odpustenie dvetisíc eur zo zostatku úveru. ŠFRB bude od nového roku poskytovať úvery na obstaranie nájomných bytov aj pre právnické osoby, teda podnikateľov. "Obce si môžu požiadať o úver na obstaranie nájomných bytov na základe zmluvy o budúcej zmluve so zhotoviteľom stavby," informovala agentúru SITA riaditeľka ŠFRB Dana Pištová.

Veľmi dôležité podľa nej bude úspešne zvládnuť nápor žiadostí začiatkom roka najmä na obnovu bytových domov. "Nakoľko nový zákon otvára ďalšie možnosti pre komplexný prístup k obnove, už v súčasnosti je evidentný vysoký záujem o celkovú obnovu bytových domov vrátane zatepľovania, odstraňovania systémových porúch, výmeny vnútorných rozvodov, výťahov a systémov vykurovania," dodala riaditeľka ŠFRB. 

V stredu 1. januára nadobudla účinnosť aj novela zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní. Štát bude poskytovať dotácie len na odstránenie systémových porúch bytových domov, ktoré ohrozujú bezpečnosť ich užívania. Na odstraňovanie systémových porúch domov budú súčasne využité zvýhodnené úvery zo ŠFRB. 

Začiatkom roka 2014 sa bude ŠFRB venovať najmä klientom, ktorých účty presúva z komerčných bánk do Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. "Budeme sledovať či si klienti zmenili trvalé príkazy na splácanie a opätovne ich vyzývať, aby si zadali zmenu splácania na svojom bežnom účte," uviedla Pištová. Klientom, ktorí zašlú splátku na účet do pôvodnej banky (OTP, Prima), fond splátku vráti späť na ich bežný účet. Číslo splátkového účtu si môžu klienti overiť na webovom portáli ŠFRB.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona