Byty a domy sú lákadlom pre zlodejov, hrozbe vlámania sa dá vyhnúť

NETKY.SK • 21 Marec 2012, 07:58 • 2 min
Byty a domy sú lákadlom pre zlodejov, hrozbe vlámania sa dá vyhnúť

Byty a domy sú lákadlom pre zlodejov, hrozbe vlámania sa dá vyhnúť - Radíme Pre zlodejov sú byty a domy stále veľkým lákadlom, hrozbe vlámania sa však ich vlastníci či nájomníci môžu vyhnúť alebo ju aspoň minimalizovať vhodnými bezpečnostnými opatreniami.

slovakia

left justify in out

img

Pre zlodejov sú byty a domy stále veľkým lákadlom, hrozbe vlámania sa však ich vlastníci či nájomníci môžu vyhnúť alebo ju aspoň minimalizovať vhodnými bezpečnostnými opatreniami. Vyššia ostražitosť je potrebná v prípade, že sa obyvatelia chystajú na kratšiu či dlhšiu dovolenku.
      "Hľadisko zabezpečenia bytov, žiaľ, veľa občanov ignoruje, ale nečinnosť a neznalosť veci, to je najsilnejšia zbraň páchateľa," povedal pre TASR hovorca košických krajských policajtov Alexander Szabó. Radí zbytočne sa nechváliť majetkovými pomermi. Rovnako nie je vhodné uvádzať na dvere, zvonček či poštovú schránku tituly pred a za menom. Tie totiž môžu zlodejom naznačiť, že sa do takého bytu oplatí vniknúť. 
      Pred odchodom z bytu či domu treba skontrolovať, či sú naozaj zamknuté dvere a zatvorené všetky okná. Mnoho lúpeží sa totiž podarí zlodejom práve v neuzamknutých bytoch. Polícia radí uschovať si všetky cenné veci do bezpečnostnej skrinky alebo do domáceho trezoru. V byte či dome, v ktorom nikto nie je, netreba zaťahovať závesy, rolety či žalúzie. Pre rodinné domy platí, že v ich okolí netreba nechávať rebríky alebo iné nástroje, ktoré by mohli poslúžiť páchateľovi pri vlámaní. 
      "Ak bývate na prízemí, odporúčame osadiť mreže či okenice, bezpečnostné a uzamykateľné kľučky alebo uzávery. Nemali by ste zabudnúť na balkónové dvere, či okno do pivnice vášho rodinného domu," upozornil policajný hovorca. Tí náročnejší môžu zvoliť ako vhodnú ochranu svojho príbytku poplašné zariadenia. 
      Pozor si treba dať aj pred ľuďmi, ktorí chodia od dverí k dverám a ponúkajú tovar na predaj či iné služby. "Môžu si takto vytypovať byty ku krádeži," pokračoval Szabó. Pred dovolenkou netreba zbytočne oznamovať, že sa majitelia chystajú mimo domova. Nie je dobré uvádzať dobu neprítomnosti na odkazovači či na dverách. "Kľúč od bytu zverte, iba osobe, ktorej skutočne dôverujete a pravidelne vám bude kontrolovať byt. Poproste suseda, nech vám pravidelne vyberá poštovú schránku, lebo plná je znakom, že nie ste doma," poradil ďalej hovorca. Možnosťou podľa neho je vytvoriť aj zdanie, že v byte niekto je. Využiť na to treba napr. časový spínač, ktorý v nastavených intervaloch rozsvieti svetlo alebo spustí rádio, televízor a podobne.
      "Keď urobíte všetko, čo ste mohli a aj tak zistíte, že došlo k vlámaniu do bytu, ihneď zavolajte políciu. Včasné privolanie polície uľahčuje zistenie páchateľa. Nezabudnite, že nesmiete do bytu vstupovať do príchodu polície. Mohli by ste znehodnotiť stopy," zdôraznil Szabó.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona