Bytovku pre ľudí postihnutých zosuvom dokončia v júni

NETKY.SK • 2 Marec 2011, 12:39 • 2 min
Bytovku pre ľudí postihnutých zosuvom dokončia v júni

Bytovku pre ľudí postihnutých zosuvom dokončia v júni

slovakia

left justify in out

img

Nový trojpodlažný bytový dom v Kapušanoch, okres Prešov, do ktorého sa majú nasťahovať ľudia postihnutí minuloročným zosuvom svahu, plánuje obec dokončiť v júni tohto roka. Starosta obce Jozef Pribula dnes pre TASR uviedol, že práce na výstavbe pokračujú v dobrom tempe aj v zimných mesiacoch.
"Podľa vykonaných prác je reálny predpoklad, že začiatkom júna bude stavba odovzdaná. Je už určený presný zoznam ľudí, ktorí sa sem nasťahujú, ide o šesť rodín," povedal starosta. V dome sa budú nachádzať tri trojizbové, dva dvojizbové a jednoizbový byt.
Obec dostala na výstavbu nájomných bytov finančné prostriedky zo Štátneho fondu rozvoja bývania a ďalšiu štátnu dotáciu v celkovej sume 366.000 eur. Na vybudovanie technickej infraštruktúry a inžinierskych sietí sponzorsky získala takmer 14.000 eur.
S výstavbou bytovky sa začalo v novembri minulého roka. Vzhľadom na to, že bolo potrebné urýchlene zabezpečiť bývanie pre niekoľko rodín, ešte pred spustením výstavby sa obci podarilo dokončiť umiestnenie 39 železobetónových pilót potrebných na spevnenie podložia zo sponzorských peňazí a verejnej zbierky. Rovnako pred zimou dokončili aj takmer 100 metrov kanalizácie.
Zmluvy s novými nájomníkmi bude obec robiť na základe pokynov ŠFRB a od toho bude odvodená aj výška nájomného.
"Predpokladám, že to bude zmluva na obdobie 30 rokov a s možnosťou následného odkúpenia bytu. Podobne, ako to bolo aj v prípade 18-bytovej jednotky, ktorú sme realizovali z rovnakých zdrojov v predchádzajúcich rokoch," uviedol Pribula.
Zosuv pôdy pod Kapušianskym hradom zaregistrovali začiatkom júna minulého roka po niekoľkodňových intenzívnych zrážkach. Na cestách a domoch sa objavili praskliny, čo 7. júna prinútilo takmer 80 ľudí opustiť domovy. V ohrozenej lokalite sa v tom čase nachádzalo 23 domov a ďalšie tri novostavby. Merania  preukázali narušenie statiky viacerých domov.       "Keďže niektoré boli vážne poškodené, muselo sa pristúpiť k ich asanácii. Doteraz bolo zbúraných päť domov a ďalších šesť je určených na zbúranie. Z toho v dvoch prípadoch sa stále čaká, či sa ešte nenájde možnosť na ich záchranu," povedal starosta.
V ohrozenej lokalite je vyhlásená stavebná uzávera na päť rokov. Niektoré opatrenia na stabilizácii zosuvu sa už realizovali, sú však potrebné ďalšie. Starosta verí, že budú účinné a pomôžu pri sanácii časti svahu. Momentálne je v tejto kritickej lokalite obývaných len desať rodinných domov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona