Bytčánek: Grécko by financovanie nášho dlhu ohroziť nemalo

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 11:06 • 2 min
Bytčánek: Grécko by financovanie nášho dlhu ohroziť nemalo

BRATISLAVA - Situácia v Grécku by výraznejšie problémy pri financovaní dlhu Slovenska znamenať nemala. Konštatuje to šéf štátnej Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity Daniel Bytčánek.

slovakia

left justify in out

Z krátkodobého hľadiska neočakáva dopad na financovanie štátu takmer žiadny, z dlhodobého hľadiska bude podľa neho závisieť od konečného riešenia gréckej krízy. Ako však dodáva, priemerné náklady financovania štátneho dlhu Slovenska klesajú kontinuálne už niekoľko rokov izolovane od vplyvu problematických krajín. Významný vplyv gréckej krízy na financovanie slovenského štátneho dlhu tak neočakáva ani z dlhodobého hľadiska.


"Slovensko patrí k bezpečným a stabilným krajinám eurozóny. Investori vnímajú Slovensko skôr ako jadrovú krajinu eurozóny, preto sa negatívne správy o vývoji gréckej krízy nepremietajú priamo do prirážok slovenských štátnych dlhopisov," uviedol Bytčánek pre agentúru SITA. Samotnú reakciu trhov na výsledky gréckeho referenda považuje šéf ARDAL-u za primeranú a očakávanú. Významné pohyby na trhoch nepredpokladá ani v prípade nedohody na novom programe pre Grécko, keďže celková situácia je v súčasnosti kvalitatívne iná ako na začiatku problémov Grécka. "Euroval a ostatné opatrenia pomáhajú tlmiť vplyv Grécka na zvyšok eurozóny, problém je izolovanejší ako napríklad pred tromi rokmi. Spontánna krátkodobá reakcia trhov nemusí byť v súlade s dlhodobejším trendom, ktorý bude nasledovať," tvrdí.


Faktom však je, že Slovensko má väčšinu potrieb financovania dlhu na tento rok pokrytú už v súčasnosti a do konca roka to zvládne aj bez veľkej novej emisie štátnych dlhopisov. Predzásobiť sa hotovosťou pre budúci rok sa napriek vhodným trhovým podmienkam nemôže, keďže je limitované ústavnou dlhovou brzdou, podľa ktorej sa aj emisie na vytváranie hotovostnej rezervy započítavajú do dlhových limitov. "Do konca roka predpokladáme predaj dlhopisov prostredníctvom aukcií približne na úrovni 800 mil. eur," dodal Bytčánek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona