Byrokratickým nezmyslom roka je povolenie na darovanie odpadu zamestnancom

NETKY.SK • 28 December 2017, 12:37 • 2 min
Byrokratickým nezmyslom roka je povolenie na darovanie odpadu zamestnancom

BRATISLAVA - Ak chce podnikateľ darovať zamestnancovi využiteľný odpad, akým je napríklad drevená paleta, či sud, musí si na to od úradov pýtať povolenie. Navyše je potrebné pri tejto žiadosti zaplatiť kolok v hodnote 11 eur. Práve táto povinnosť je byrokratickým nezmyslom roka 2017, ktorý v ankete Združenia mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS) vybrala štvrtina z vyše 1 100 respondentov.

slovakia

left justify in out

Odpadová legislatíva tak naďalej zostáva v očiach podnikateľov dobrým zdrojom byrokratických nezmyslov. "Už vlani boli medzi nomináciami viaceré absurdné povinnosti vyplývajúce zo zákona o odpadoch. Žiaľ, druhé miesto vo vlaňajšom ročníku ankety a niekoľko noviel v uplynulých mesiacoch nestačilo na to, aby úradnícke nezmysly z tejto legislatívy vymizli a odpadová legislatíva boduje opäť," uviedol predseda ZMPS Ján Solík.

Medzi najväčšie byrokratické nezmysly roka 2017 sa so ziskom 18 % zaradila povinnosť firiem ohlasovať svoje podnikateľské priestory Úradu verejného zdravotníctva. Táto povinnosť sa týka akýchkoľvek podnikateľských priestorov a viaže sa na firmu, nie na samotný priestor. Ak by mal podnikateľ viacero firiem, ktoré využívajú jednu kanceláriu, musí za každú firmu zaslať samostatný návrh a zaplatiť samostatný poplatok 50 eur. Rovnaký postup platí aj v prípade, ak by sa presťahoval do inej kancelárie v tej istej budove.

Na tretej priečke s 13 % hlasov respondentov sa umiestnilo obmedzenie činností, ktoré je možné vykonávať formou dohôd. Nasledovalo nadmerné zaťažovanie zamestnávateľov exekútormi, ktorí pod hrozbou pokút požadujú množstvo podkladov o ich zamestnancoch, či povinnosti súvisiace s elektronickými službami štátu. Najmä nemožnosť prihlásiť sa do e-schránky v prípade, ak podnikateľ mení občiansky preukaz či už pre stratu alebo krádež.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies