Byrokratické povinnosti zaberú malým podnikateľom jeden pracovný mesiac

NETKY.SK • 29 September 2017, 12:42 • 2 min
Byrokratické povinnosti zaberú malým podnikateľom jeden pracovný mesiac

BRATISLAVA - Množstvo administratívnej záťaže pre podnikateľov na Slovensku výraznejšie neklesá. Priemerný malý podnikateľ totiž strávi na Slovensku ročne jeden celý pracovný mesiac spĺňaním byrokratických povinností. Ukázal to najnovší Byrokratický index, ktorý pripravil Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (Iness).

slovakia

left justify in out

Index je zostavený na základe modelového príkladu malej výrobnej firmy so štyrmi zamestnancami, ktorá sa musí popasovať s byrokratickými povinnosťami počas roka, ak chce splniť všetky zákonné povinnosti. "V roku 2017 musí takýto podnikateľ stráviť počas roka 164 hodín, aby splnil 78 povinností. Zhruba jeden pracovný mesiac je spojený s agendou, ktorú podnikateľovi ukladá zákon," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii analytik inštitútu Martin Vlachynský.

 

Oproti vlaňajšku došlo k zlepšeniu o jednu hodinu, keď ubudla jedna povinnosť z oblasti odpadového hospodárstva. "Neprišlo k zvýšeniu tohto indexu. Nie je to ale potešiteľný výsledok," skonštatoval Vlachynský. Celkové náklady spojené s byrokraciou pre podnikateľa predstavujú 1651 eur.

 

Index ukazuje aj to, o koľko stúpli podnikateľom náklady spojené s jednotlivými byrokratickými povinnosťami. Ročné náklady kvôli rastúcej priemernej mzde stúpli napríklad o 56 eur. Časovo najnáročnejšou bola povinnosť týkajúca sa mzdových otázok a administratívnych pracovných povinností, ktoré dosiahli 38 hodín. "Druhou veľkou agendou sú odpady, treťou je bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, pri ktorej strávi podnikateľ 29 hodín," doplnil Vlachynský.

 

Do merania byrokratickej záťaže sa zapojila aj Česká republika a Bulharsko. Pre slovenských podnikateľov môže byť potešujúce, že v oboch týchto krajinách musia podnikatelia stráviť o niečo viac času, aby splnili zákonné povinnosti. Ako však upozornil Vlachynský, na Slovensku majú podnikatelia pred sebou najvyšší počet povinností a aj najvyššie ročné náklady.

 

Prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka upozornil, že na Slovensku je zhruba 98 % malých podnikov s 9 až 20 zamestnancami. "Gro zamestnanosti je v malých a stredných podnikoch. Vplyv administratívnej záťaže na týchto podnikateľov je značný," podotkol Sirotka.

 

Vymenoval niekoľko oblastí, ktoré podnikatelia považujú za problematické z hľadiska byrokracie. Sú nimi napríklad veľký počet noviel v oblasti podnikania počas roka, podnikateľov trápi aj roztrieštenosť platieb a termínov, dlhodobá nevymožiteľnosť práva, viacnásobné predkladanie dokladov, zložitosť odhlasovania a prihlasovania dohodárov, za problematické považuje aj transferové oceňovanie, či zmenené podmienky odpisovania majetku. "Toto je len súhrn toho, čo malých podnikateľov trápi," dodal Sirotka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona