Byliny, ktoré zmiernia bolesť hlavy: Sú často účinnejšie než lieky

NETKY.SK • 3 August 2018, 13:28 • 2 min
Byliny, ktoré zmiernia bolesť hlavy: Sú často účinnejšie než lieky

BRATISLAVA - Bolesť hlavy je najčastejším a najbežnejším zdravotným problémom. Môže mať rôznu intenzitu, príčinu aj dĺžku trvania. Okrem práškov môžu tento stav zlepšiť aj niektoré bylinky.

slovakia

left justify in out

Stres, prepracovanie, zlé držanie tela, zablokovaná krčná chrbtica, nevhodný sťahujúci účes v cope, kolísanie hladiny hormónov, zmeny počasia, kolísanie tlaku, nedostatok vitamínov a esenciálnych mastných kyselín, dehydratácia, nedostatočné prekrvenie mozgu alebo naopak prekrvenie, reakcia na niektoré potraviny a mnohé ďalšie - to všetko patrí medzi možné príčiny bolestí hlavy. Vedci ich objavili viac ako sto rokov dozadu. Skúsme si preto nechemickou alternatívou pomôcť.

 

Rimbaba

 

Na zmiernenie bolestí hlavy je doslova stvorená. Pôsobí dokonca aj na migrény, potláča uvoľňovanie náladových hormónov v mozgu. Pestovať si ju môžete doma v kvetináči alebo na záhrade. Môžete ju aj požuť a zapiť priamo kúsok čerstvého lístka. List je ale extrémne horký, preto opatrne. Bezpečnejšie je podávanie rimbaby formou bylinnej tinktúry.

 

Vrbová kôra a túžobník brestový

 

Vrbová kôra obsahuje salicin, a preto sa hodí na bolesti všetkého druhu. Prírodným aspirínom je tiež bylinka túžobník brestový, ktorý si môžete sami nazbierať v prírode. Dobré je ho usušiť, ale vyzerá moc pekne aj vo váze, spoločne s ružami. Obe byliny sa užívajú v čajových zmesiach a nie sú vhodné pre ľudí, ktorí majú alergiu na salicyláty.

 

Ginko dvojlaločné (ginkgo)

 

Ginkgo zmierňuje bolesť hlavy, pretože rozťahuje cievy a dokonale prekrví každý kúsoček tela. Okysličením dochádza k úľave. Užíva sa formou výluhu listov, najlepšie preventívne alebo pri prvých príznakoch bolesti.

Čaj pripravíte z jednej polievkovej lyžice byliny, ktorú zalejete horúcou vodou a necháte lúhovať asi desať minút, potom scedíte. Silnejšie a rýchlejšie účinky má tinktúra ginka.

 

Rozmarín lekársky

 

Pôsobí na podobnom princípe ako ginko. Prekrvuje tkanivá, mohla by pomôcť aj kúpeľ alebo rozmarínový výluh. Ale pozor! Nehodí sa pre všetkých, pretože bylina zvyšuje krvný tlak. Ak chcete mať istotu presného dávkovania, siahnite po tinktúre.

 

Bukvica lekárska

 

Rastie voľne v prírode a má priam magické účinky, pôsobí na rad bolestí tela. Zbierajú sa koreň a vňať s listami. Chuť rastliny nemusí byť každému príjemná, preto sa odporúča zladiť výluh sirupom či medom. Redukuje vysoký krvný tlak, pomáha pri nervovej vyčerpanosti, neurózach, rozrušení, nespavosti, depresii či epilepsii. Bukvica sa odporúča pri úzkosti a migrénach.

 

Rakytník rešetliakový

 

Je to zázrak prírody a hodí sa na rad neduhov tela. V prípade, že sa ráno prebudíte s bolesťou hlavy, je čas na rakytníkovú šťavu, ktorá dodá telu nielen dostatok vitamínu C a minerálov, ale detoxikuje tiež telo. Práve pre nedostatok vitamínu C nás môže bolieť hlava.

 

Archangelika lekárska

 

Rastie voľne v prírode, v Nemecku sa pre skvelé zdravotné účinky pestuje na farmách. Je pomerne náročná na pôdne živiny, spracovávajú sa hlavne semená a podzemky rastliny.

 

Pôsobí najmä na ženské problémy, nerovnováhu hormónov, klimaktérium a s tým súvisiace bolesti hlavy. Keď máte bolestivú menštruáciu a k tomu bolesti hlavy, môže pomôcť čaj zo sušených podzemkov angeliky alebo tinktúra z tejto byliny.

 

Mäta pieporná

 

Táto jedna z najbežnejšie používaných bylín sa napodiv uplatní aj pri bolesti hlavy, pretože celkovo upokojuje organizmus, ak sa jej nepredávkujeme. Preto sa skôr odporúča zmes mäty s medovkou. Čaj pripravíte z jednej polievkovej lyžice byliny preliatej štvrť litrom horúcej vody, lúhujte desať minút, sceďte a popíjajte vlažné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies