Bylinky, ktoré vám zlepšia pamäť či naštartujú na deň v práci

NETKY.SK • 5 Február 2019, 12:59 • 2 min
Bylinky, ktoré vám zlepšia pamäť či naštartujú na deň v práci

Jar je ešte ďaleko a zima pritom už trvá dlho. Niet divu, že mnohí z nás cítia, že by to chcelo nejakú vzpruhu. Príroda nám našťastie ponúka svoje bohatstvo, ktoré nám znovu vrátia psychickú pohodu, sústredenú myseľ a hlavne oddialia príchod únavy. Niektoré organizmus doslova "nakopnú", ako sa často hovorí.

slovakia

left justify in out

Povzbudí telo i myseľ

 

Yerba maté ker cezmíny paraguajskej, ktorá telu poskytuje zaujímavé výhody. Lístky tohto kríka si pripravovali indiáni pre celkovú odolnosť, aby ani s minimom potravy a spánku nestratili svoju ostražitosť.

 

Neskôr boli účinky potvrdené vedecky - povzbudzuje myseľ i telo, bráni únave, zlepšuje koncentráciu, prejasňuje myseľ, potláča pocity hladu.

 

img

 

Navodí pocit harmónie


Kvet lipy srdcovitej dôverne poznáme ako úžasný prostriedok pri liečbe nachladnutí. Vieme obyčajne aj to, že zlepšuje spánok. Ale málokto tuší, že najmä tinktúra z lipového kvetu pôsobí aj na dobrú náladu a navodzuje pocit harmónie. Práve tým, že látky v nej obsiahnuté prehlbujú spánok, zlepšia potom obvykle aj dennú bdelosť a výkonnosť.

 

img

 

Proti vyčerpaniu

 

Šišák bajkalský je považovaný za jeden z najlepších prírodných prostriedkov pri ochoreniach nervového systému, pri strese a vyčerpaní.

 

Je teda vhodný pri nadmernej pracovnej záťaži, navyše prospieva cievnemu systému, znižuje krvný tlak. V niektorých prípadoch poslúži ako vhodné sedatívum a zbaví organizmus neurózy.

 

img

 

Osviežujúca rozchodnica

 

Rozchodnica ružová prispieva k osvieženiu pamäti, zlepšeniu pozornosti, aj na povzbudenie. Tým sa samozrejme zlepší vaša vitalita a duševná činnosť potom vykazuje lepšie výsledky. Pozitívne pôsobí na zlepšenie nálady, zbavuje depresie a celkovo posilňuje organizmus.

 

Svojimi účinkami býva prirovnávaná k ženšenu a v súčasnosti ju intenzívne skúmajú vedci v mnohých častiach sveta. U nás bola zbieraná tak hojne, že bola takmer vyhubená - v prírode ju teda nehľadajte.

 

V obchodoch však zoženiete produkty z tejto rastliny napríklad zo Sibíra alebo z oblastí, kde sa pestuje umelo na plantážach.

 

img

 

Paulínia nápojová je energetická bomba

 

Vedeli ste, že pod názvom paulínia nápojová ide o guaranu? Ide o výborný energetický dobíjač na čisto prírodnej báze. Zaujímavé je, že semená tohto kríka dostanú telo do kondície aj po požití alkoholu. Býva preto súčasťou mnohých čajových zmesí alebo potravinových doplnkov.

 

Obsahuje okrem iného aj kofeín (asi 6%, káva má približne 2%), ale na rozdiel od kávy neprekysľuje žalúdok. Preto aj účinnejšie zaberá a patrí medzi isté "Vyprošťováky".

 

Semená guarany obsahujú tiež teobromín (obsiahnutý v kakau) a teofylín (obsiahnutý v čaji) a k tomu ešte vitamín C. To všetko z nich robí energetickú bombu.

 

img

 

Stimuluje imunitu

 

Eleuterokoku sa tiež hovorí čertov koreň alebo sibírsky ženšen a patrí medzi silné antioxidanty. Ochraňuje telo pred stresovými situáciami, harmonizuje myseľ.

 

Znižuje toxicitu celého radu liekov, zvyšuje odolnosť organizmu a má priamy imunostimulačný vplyv. Ovplyvňuje aj prejavy neurasténia, vedenie vzruchu nervovými vláknami aj ostrosť videnia.

 

img

 

Zlepší prežívanie pozitívnych emócií

 

Kanna je africká bylinka, ktorá vám spoľahlivo vylepší náladu a zlepší aj prežívanie pozitívnych situácií. Rastlina zaženie hlad i smäd, znásobí bdelosť a vyladí myseľ.

 

img

 

Potrava pre mozog
 

Gotu kola je rastlina s názvom pupočník ázijský a dokáže náš mozog doslova vyživiť tak, aby pracoval ako dobrý stroj. Má pozitívny vplyv na zlepšenie koncentrácie, posilnenie pamäti a schopnosti učiť sa.

 

img

 

Pupočník zlepšuje náladu, regeneruje nervovú sústavu, pomáha pri pocitoch úzkosti a odporúča sa najmä pre starších ľudí alebo pre pacientov, ktorí prekonali mŕtvicu, kedy je potrebné obnoviť pamäť. A ak chcete spomaliť starnutie tela aj mozgu, je to bylinka práve pre vás.

 

Pupočník sa môžete užívať vo forme čaju. Príprava je jednoduchá - štvrť litrom vriacej vody prelejte jednu lyžicu drvenej bylinky (sušenú alebo čerstvú) a nechajte štvrť hodiny lúhovať. Nezabudnite ju potom scediť. Nechávať byliny v čaji napokon nie je dobré všeobecne.

 

Ideálna pre študentov

 

Bakopa (Brahmi) zlepšuje pamäť, posilňuje schopnosť koncentrácie a učenia, spomaľuje starnutie. Podporuje vzájomné prepojenie pravej a ľavej oblasti ľudského mozgu a vedie k lepším výkonom. Telo zbavuje stresu a nervovej vyčerpanosti, odporúča sa študentom v skúškovom období.

 

Zmierňuje úzkosť, lieči nespavosť a pomáha s emočnou odolnosťou. Dá sa užívať ako čerstvá, ak si ju pestujete doma, tak formou tinktúry (tak sú jej účinky kumulované).

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona