BVS bezplatne overí kvalitu vody z domácich studní

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 13:37 • 2 min
BVS bezplatne overí kvalitu vody z domácich studní

BRATISLAVA - Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) ponúka občanom aj v tomto roku bezplatnú analýzu vody z domácich studní. Už tradičná akcia, ktorá sa koná pri príležitosti Svetového dňa vody, sa uskutoční v dňoch 21.-23. marca.

slovakia

left justify in out

Občania môžu vzorku zo svojich studní priniesť v spomínaných dňoch od 8.00 do 16.00 hod. BVS preverí, aké množstvo dusičnanov sa vo vode nachádza a otestuje aj celkovú tvrdosť vody.

 

"Medzi najčastejšie skúšané chemické parametre pri monitoringu vody patria práve dusičnany. Nárast ich obsahu v podzemných a povrchových vodách súvisí najmä s poľnohospodárskou činnosťou," objasnil generálny riaditeľ BVS Zsolt Lukáč. Limit pre pitnú vodu je 50 mg/l, v prípade dojčenskej vody ide o 10 mg/l.

 

Minulý rok pracovníci laboratórií BVS preverili viac ako 1300 vzoriek vody, pričom viac ako štvrtina z nich bola nevyhovujúca, nakoľko obsahovala viac dusičnanov, ako je povolený limit. BVS upozorňuje, že ani ostatné vzorky, ktoré vyhovovali týmto dvom ukazovateľom, ešte nemusia spĺňať ďalšie kritériá. Vyzýva preto majiteľov studní, aby si vo vlastnom záujme nechali urobiť analýzu vody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona