BVS: Ak prídeme o súčasné zdroje pitnej vody, nemáme ich čím nahradiť

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 11:36 • 2 min
BVS: Ak prídeme o súčasné zdroje pitnej vody, nemáme ich čím nahradiť

BRATISLAVA – Viacero vodných zdrojov v Bratislavskom samosprávnom kraji je ohrozených občianskou výstavbou i ťažbou nerastov v ich okolí. Ak príde k ich trvalému znehodnoteniu, nemá ich čo nahradiť.

slovakia

left justify in out

Na túto skutočnosť na dnešnej tlačovej konferencii upozornili predstavitelia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Problematike ochrany vodných zdrojov je preto podľa nich práve v tomto období potrebné venovať maximálnu pozornosť.

Ako uviedla vedúca odboru kvality vôd a environmentálnej politiky BVS Alena Trančíková, za nedostatočnú efektívnu ochranu vodných zdrojov môže najmä benevolentná legislatíva, ktorá nedostatočne chráni vodné zdroje. "Vyhláška Ministerstva životného prostredia (MŽP) z roku 2005, ktorá upravuje ochranu vodných zdrojov, vymedzuje povolené a nepovolené činnosti len veľmi orientačne, nie jasným a taxatívnym spôsobom," uviedla Trančíková. „Ďalším problémom je nedostatočná kontrola územných plánov a súladu územných plánov s ochranou vodných zdrojov."

Podľa Trančíkovej vodárenské zdroje na území BSK a špeciálne na Žitnom ostrove ohrozuje najmä mohutná občianska výstavba – platí to napríklad v oblasti VZ Šamorín, kde je v ochrannom pásme 2. stupňa naplánovaná výstavba 350 rodinných domov, bytových domov i hokejovej haly. "To všetko sú potenciálne znečistenia podzemných vôd, ktoré presne popod toto územie pretekjú do Hrušovskej zdrže," dodala Trančíková. Občianska výstavba na základe upravených hraníc v územnom pláne je potenciálnym ohrozením aj VZ Maruša pri obci Píla.

Trančíková dodala, že občianska výstavba v 2. stupni ochranného pásma bola už realizovaná v oblasti VZ Čunovo, pričom tento vodný zdroj má byť do konca roku 2013 odstavený. Vodné zdroje Vajar pri Rohožníku môže podľa Trančíkovej ohroziť plánovaná ťažba karbonátov v blízkosti prameňa, v rámci VZ Vývrat pri Stupave je potenciálnym ohrozením výstavba súkromného rekreačného zariadenia v blízkosti prameňa. Problematickým môže byť aj plánovaná výstavba golfového ihriska pri Rusovciach. „Ak si len uvedomíme, akým spôsobom je potrebné prostredníctvom hnojív a herbicídnych postrekov udržiavať kvalitný golfový trávnik, takáto stavba vyvoláva v prípade blízkeho zdroja podzemnej vody jednoznačné riziko," povedal Trančíková.

Varovanie pred možným znečistením podzemných vôd a ohrozenie kvality pitnej vody má podľa Trančíkovej zobudiť verejnú mienku a upozorniť na to, že ak sa trvalo znehodnotia súčasné vodárenské zdroje, v súčasnej dobe, v rámci miery zástavby území a podnikateľskej činnosti človeka, nie je spôsob, ako súčasné zdroje pitnej vody nahradiť. „Jedine za cenu výstavby veľkých úpravovní vody, ktoré však neposkytnú vodu v takej kvalite, v akej si ju môžeme dopriať teraz," povedal Trančíková.

Mementom by podľa nej mal byť odstavený vodárenský zdroj v Podunajských Biskupiciach v Bratislave, ktorý na začiatku 70-tych rokov znehodnotili ropné látky zo Slovnaftu. Hoci je to jediný trvalo zničený vodný zdroj na Slovensku, podľa Trančíkovej ide o to, aby už v princípe nevznikalo riziko, že k nemu pribudne ďalší. „Pitná voda je niečo, bez čoho nevyžijeme ani deň, je preto našou povinnosťou sa o ňu postarať aj pre budúce generácie," uviedla Trančíková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona