Bužek: Slovenské startupy sa v Holandsku snažia získať silných investorov

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 17:55 • 2 min
Bužek: Slovenské startupy sa v Holandsku snažia získať silných investorov

ROTTERDAM - Veľvyslanectvá krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Holandsku spolu s holandskými partnermi dnes zorganizovali podujatie s názvom "Startupy V4 v Holandsku" s odkazom "od startupov k predajom".

slovakia

left justify in out

Veľvyslanec SR v Holandsku Roman Bužek pre TASR uviedol, že ide o podujatie, ktorého cieľom je uľahčiť prístup aj slovenským inovatívnym talentom k zahraničnému kapitálu.

 

Veľvyslanec pripomenul, že podujatie, ktoré sa koná v renomovanom Erasmus Centre for Entrepreneurship v Rotterdame, je už druhé v poradí. Prvá akcia tohto druhu sa konala pred dvoma rokmi, keď startupy z krajín V4 prilákali zahraničný kapitál vo výške 2 milióny eur. Diplomatom sa v tomto roku podarilo získať oficiálne zastrešenie podujatia do Startup Fest Europe, ktoré prebieha v Holandsku od 24.- 28. mája a je jedným z najväčších a najprestížnejších podujatí svojho druhu na svete.

 

"Zmyslom tohto podujatia je, aby startupy z krajín V4 spolu prezentovali možnosti investovania a spolupráce v oblasti inovácií z Holandskom a inými krajinami," uviedol Bužek. Spresnil, že zo strany V4 sú to väčšinou mladé, začínajúce startupy, kým z Holandska sú na podujatí prítomní potenciálni investori, ktorí sa touto cestou môžu bližšie informovať o nových možnostiach podnikania.

 

Veľvyslanec zdôraznil, že hoci ide o mladé startupy, nie sú to "žiadni začiatočníci", ale ide o podniky, ktoré už prešli svojou úvodnou etapou existencie, majú konkrétne biznis plány a hlavne veľký potenciál na rozvoj.

 

"Potrebujú silných investorov. Ide o investície v rozsahu stoviek tisíc až miliónov eur, aby sa mohli etablovať či už v európskom alebo v globálnom meradle," upozornil Bužek. Priznal, že na úvod podujatia sa nedá odhadnúť, aký bude výsledok, snaha organizátorov z krajín V4 je získať minimum toľko ako pred dvoma rokmi, keď startupy zo skupiny V4 získali spolu 2 milióny eur.

 

Slovensko má na podujatí päť startupov: Lurity, Exponea, CropTech, EmotionID/YouFirst a iXWorks, ktoré vyvíjajú inovačné aktivity v oblasti informačných technológií, priemyselnej a

poľnohospodárskej produkcie, analýz makroekonomických informácií, alebo ponúkajú identifikáciu emočného stavu človeka po zhliadnutí reklám, čo sa dá využiť v reklamnom biznise. Veľvyslanec upozornil, že aktivity startupov, ktoré v Holandsku robia dobré meno našej krajine, majú jednoznačné uplatnenie v reálnom živote, čo môže byť zaujímavé pre investorov z Holandska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies