Buzek "privítal s opatrnosťou" odloženie rozsudku smrti pre Aštíaníovú

NETKY.SK • 9 September 2010, 07:13 • 2 min
Buzek "privítal s opatrnosťou" odloženie rozsudku smrti pre Aštíaníovú

Buzek "privítal s opatrnosťou" odloženie rozsudku smrti pre Aštíaníovú

slovakia

left justify in out

img

Predseda Európskej komisie Jerzy Buzek privítal dnes "s opatrnosťou" pozastavenie platnosti trestu smrti pre Iránku Sakíne Aštíaníovú.
      Iránske úrady pozastavili platnosť trestu smrti pre Aštíaníovú, ktorú uznali vinnou z cudzoložstva. Európsky parlament dnes pred oznámením iránskeho ministerstva zahraničných vecí o zmene v prípade Aštíaníovej počas plenárnej schôdze v Štrasburgu prijal rezolúciu, v ktorej odsúdil počínanie iránskych úradov.
      "V deň, keď EP jednomyseľne a ostro odsúdil trest smrti pre Sakíne Aštíaníovú, vítam s opatrnosťou pozastavenie vykonania trestu. Tento vývoj vyzerá byť pozitívnym posunom. Zostávame však ostražití v súvislosti s celým prípadom a chceme s Iránom viesť otvorený a ucelený dialóg o ľudských právach. EÚ odmieta trest smrti za každých okolností," uviedol v komuniké šéf EP.  
      Prípad Aštíaníovej vyvolal medzinárodné pobúrenie a ešte viac narušil vzťahy medzi Iránom a Západom. Ženu pôvodne odsúdili na smrť ukameňovaním za cudzoložstvo, no neskôr ju obžalovali zo spoluúčasti na vražde jej manžela.
      Právnik a deti 43-ročnej Iránky tento týždeň vyjadrili obavy, že jej poprava sa čoskoro uskutoční. Správy iránskych médií naznačujú, že výkon trestu ukameňovaním by mohli súdy zrušiť, ale Aštíaníovú by stále mohli popraviť obesením.
      Irán patrí popri Afganistane, Nigérii, Saudskej Arábii a Somálsku k malej skupine krajín, ktoré výkon trest smrti praktizujú ukameňovaním.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies