Button zrejme končí, F1 mu už neprináša radosť

NETKY.SK • 22 September 2015, 11:46 • 2 min
Button zrejme končí, F1 mu už neprináša radosť

LONDÝN - Kariéra Jensona Buttona v motoristickej formule 1 sa chýli ku koncu, skúsený 35-ročný pilot by to mal oficiálne oznámiť ešte pred nedeľňajšou Veľkou cenou Japonska.

slovakia

left justify in out

Majster sveta z roku 2009 mal pôvodne podpísať s McLarenom kontrakt aj na ďalšiu sezónu, napokon je všetko inak. Ďalšou zastávkou Buttona v kariére jazdca by mal byť vytrvalostný seriál MS či relykros, v ktorom bol úspešný jeho otec John. "Hlava je pripravená. Čokoľvek sa stane, som šťastný," cituje britského pretekára The Daily Telegraph.


Rodák z Fromu vo východnom Anglicku je tretím najskúsenejším jazdcom F1 všetkých čias, na konte má 278 veľkých cien, 15-krát sa radoval z víťazstva, naposledy sa tešil ešte na VC Brazílie v roku 2012. Na stupňoch víťazov stál v 50 prípadoch. Momentálne sa so svojím monopostom MP4-30 výrazne trápi. Britský tím presedlal pred sezónou na motory Honda a výsledkom je zatiaľ veľmi nevydarená sezóna. "Radosť z jazdy v F1 máte len vtedy, keď ste vpredu, pretože máte pocit, že niečo dosahujete. Ak sa potácate niekde na chvoste, ste síce v monoposte formuly 1, ale nie je to ono. Radosť vo formule 1 pramení zo súťaženia, z boja o popredné pozície, z možnosti stáť na pódiu," uviedol Button po ostatných pretekoch v Singapure, ktoré nedokončil ani jeden z dvoch mclarenov.


Ak Jenson Button odíde z efjednotky, jeho miesto by v tíme McLaren po boku Fernanda Alonsa mal zaujať Dán Kevin Magnussen alebo Belgičan Stoffel Vandoorne. Magnussen jazdil za britskú stajňu v ročníku 2014, na VC Austrálie dosiahol druhé miesto. Vandoorne momentálne dominuje v seriáli GP2.


Button sa po slabších začiatkoch v kráľovskej motoristickej triede naplno prejavil v sezóne 2004, keď v hodnotení jazdcov skončil na treťom mieste za dominantnými ferrari. Premiérového víťazstva v pretekoch F1 sa dočkal na 113. pokus v daždivej VC Maďarska 2006, pričom štartoval až zo 14. miesta. Prelom v kariére nastal pred sezónou 2009, keď Hondu odkúpil Ross Brawn a Button oslavoval svoj jediný majstrovský titul. Brit dosiaľ v F1 jazdil v tímoch Williams (2000), Benetton (2001), Renault (2002), BAR (2003 - 2005), Honda (2006 - 2008), Brawn GP (2009) a od roku 2010 pôsobí v McLarene.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies