Busta Roberta Fica zostane uskladnená v garáži

NETKY.SK • 9 August 2010, 12:53 • 2 min
Busta Roberta Fica zostane uskladnená v garáži

Busta Roberta Fica zostane uskladnená v garáži

slovakia

left justify in out

Busta Roberta Fica, ktorá sa z podstavca pred bratislavským Domom odborov stratila 3. augusta, zostane pravdepodobne uskladnená v garáži. Pri jej dnešnom preberaní na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru Bratislava III o tom informoval autor projektu Dalibor Bača. "Socha má význam v spojitosti so samotným podstavcom. Alternatívou by mohol byť taký, ktorý má podobný poznačenie, a to je v podstate len na Námestí slobody po soche Gottwalda," priblížil autor dôvody uskladnenia s tým, že osobne si nemyslí, že získa povolenie na jej umiestnenie na spomínanom námestí.
Busta s podobizňou bývalého predsedu vlády je podľa neho neoddeliteľná od samotného pamätníka. "Nemôžete oddeliť ruku od nohy alebo môžete, ale potom z toho robíte trpaslíka, ktorý môže stáť kdekoľvek," vysvetlil s tým, že na mieste jej inštalácie musí byť isté "politikum," ktoré bolo na základe jeho vyjadrenia možné hľadať práve pred bratislavským Domom odborov. "Taká slučka, ktorá sa vytvorila na tomto mieste. Autor Kulich, ktorý teraz realizuje sochy pre Roberta Fica, tá spojitosť je tu strašne silná a dôležitá," zdôraznil.
"Odrazovým momentom bola inštalácia Štefánika, a to, akým spôsobom to celé prebehlo," ozrejmil dôvody vytvorenia svojho diela Bača. "Robert Fico je na špici politickej pyramídy, ktorá rozhodovala o inštalácii Svätopluka či Cyrila a Metoda," doplnil a dodal, že v najbližšom období nevidí reálne, aby podobizeň Roberta Fica vystriedala súčasná šéfka exekutívy Iveta Radičová.
Ako ďalej uviedol, inštalácia busty s Ficovou podobizňou súvisí aj s realizáciou sochy kráľa Svätopluka na Bratislavskom hrade. "Hlava Roberta Fica sa začala tvoriť ďaleko skôr ako sa Svätopluk odhalil. Samozrejme, že to spolu súvisí," konštatoval s tým, že pri Svätoplukovi je podľa neho najväčší problém v tom, že ohľadom neho neprebehla diskusia. "Tá vec nebola vykonzultovaná a bolo nám to naordinované," myslí si autor.
V súvislosti s umiestnením podobizne expremiérovej hlavy nevylúčil, že sa ešte posnaží osloviť predstaviteľov Jednotného majetkového fondu (JMF) zväzov odborových organizácií, ktorý je majiteľom priestoru pred Domom odborov. "Ešte sme spolu nekonzultovali. V ich výpovedi je to, že my sme predložili práce, v ktorých Robert Fico nebol," oznámil s tým, že na to, či tam bude, sa ho nepýtali. "Mailom som dostal informáciu, že končia s nami spoluprácu, pretože sme ich podviedli, a že busta je uskladnená u nich a pokiaľ ju nevyberiem, tak nám bude účtované skladné," uzavrel sochár.
Busta Roberta Fica sa stratila 3. augusta. Kontroverzné dielo inštaloval sochár Dalibor Bača na podstavec postavený pôvodne pre bustu Františka Zupku, ktorá bola odstránená v roku 1989 a jej autorom bol Ján Kulich. JMF zväzov odborových organizácií nesúhlasil s obsahom autorovej prezentácie a vyzval Baču, aby sochu odstránil. Keď tak neurobil, zamestnanci Domu odborov ju zahalili bielou plachtou a následne sa stratila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona